Blinken: Kézzelfogható intézkedéseket kell tenni a palesztin állam létrehozásáért

2024. január 10. 15:18

Az amerikai külügyminiszter szerint olyan „adminisztratív reformokat” kellene bevezetni, amelyek „a palesztin nép javát szolgálnák”.

2024. január 10. 15:18
Antony Blinken találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Az Egyesült Államok támogatja, hogy kézzelfogható intézkedéseket tegyenek annak érdekében, hogy létrejöhessen egy palesztin állam – erősítette meg Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott megbeszélésén.

Blinken ragaszkodott ahhoz, hogy minden olyan palesztin adót, amelyet Izrael szed be, juttassanak el a Palesztin Nemzeti Hatóságnak a korábbi megállapodásokkal összhangban. Jelenleg Izrael blokkolja ezeket a forrásokat, ami nehéz pénzügyi helyzetbe hozza a palesztin hatóságot.

A találkozón az amerikai külügyminiszter hangot adott annak a nézetének is, hogy

olyan „adminisztratív reformokat” kellene bevezetni, amelyek „a palesztin nép javát szolgálnák”.

Mahmúd Abbász azt tette világossá Blinkennek, hogy a Gázai övezetet a palesztin államisághoz köthető remények szerves részének tartják, és nem szabad, hogy ezt a területet levágják egy leendő palesztin államból a Hamász és Izrael háborújának következtében – állt a palesztin részről kiadott közleményben.

Nem szabad megengedni azt sem, hogy palesztinokat kitelepítsenek Gázából vagy az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániából

– idézte Abbászt a WAFA palesztin hírügynökség. A palesztin elnök ismételten felszólított arra, hogy „tartsanak nemzetközi békekonferenciát azzal a céllal, hogy véget vessenek a palesztin államhoz tartozó terület izraeli megszállásának”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: EVELYN HOCKSTEIN / POOL / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NiewiederGyurcsány
2024. január 11. 12:01
Akkor miért nem a második világháború után döntöttetek róla! Nem kell hülyének nézni az embert, az USA minden szarba belenyúl és kibabrál mindenkivel, azután meg demokratának nevezi magát!
Szvv
2024. január 11. 10:54
2 milla gázai vagy 8-9 milla zsidó? Ki mit szeretne?
Kybon
2024. január 10. 22:22
Már meg is van a "palesztinnek" nevezett arabok lakóhelye: Nyugat-Jordánia! Vagy Kelet-Jordánia! Vagy Dájcsisztán...
Nasi12
2024. január 10. 21:24
Blinken megerösítette. Nyomatékként hány repülögép hordozót küld az ezt ellenzök elrettentésére?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!