Alig ért ki a frontra az orosz csúcsfegyver, az ukránok telibe kapták egy HIMARS-sal (videó)

2024. január 03. 22:42

Ez nem tartott sokáig.

2024. január 03. 22:42
null

Még mindig van HIMARS-rakétájuk az ukránoknak, és használják is, nem is akárhogy: a minap épp egy orosz csúcsfegyvert, a 1K148 Jasztreb-AV tüzérségi felderítő radarrendszert sikerült kilőniük az X-re felkerült videók tanúsága szerint.

A dolog azért is pikáns, mert az oroszok pár napja jelentették be, hogy a frontra visznek néhányat ezek közül a felderítőrendszerek közül.

A 250 millió dolláros rádiólokátor az orosz hadiipar egyik legújabb fejlesztése, és arra tervezték, hogy az ellenséges tüzérségi állások helyét kutassa fel. A beérkező lövedékek sebességét és röppályáját figyelve a rendszer számítógépei meghatározzák a kilövés pontos helyét, aztán már zúdulhat is az ellenséges ütegre a válaszcsapás.

A Jasztreb-AV annyira új, hogy a rendszerbe állítása is csak 2022-ben kezdődött meg. Sok technikai részletet eddig nem hoztak nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy a rendszert egy négytengelyes, VAZ-6910-025 típusú terepjáró teherautóra telepítették. A jármű hátuljára szerelt hatalmas antenna minden bizonnyal úgynevezett AESA rendszerű, vagyis a radarhullámokat elektronikusan „mozgatja”, írja a hírről beszámoló Infostart.

Az alábbi videón azonban az látható, ahogy a kezelők elkezdik a radar beüzemelését, de ekkor érkezik az ukrán csapás, amely telibe talál, és szétveri a rendszert. A művelet sikeréhez valószínűleg az is hozzájárult, hogy az ukránok pontos adatokkal rendelkeztek a lokátor helyéről.

Nyitókép: képernyőmentés

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. január 04. 09:48
☕...
dupree
2024. január 04. 08:34
Az ukránok hány AN/TPQ-53/36 radart vesztettek azt tudjátok ? Tele van vele a telegram, ráadásul mind drónt kapott. Majd az összes Leopard harckocsit kilőtték, ráadásul a 2-es szériából, a szupermodert Caesar löveget, Paladin önjárót, Dana, Krab lövegeket, M777 tarackokat. Ment a levesbe CV-90, Bradley és még sorolhatnánk
Uztu
2024. január 04. 08:10
Ukránosan nem "Harmirs"?
alexandrosz-2
2024. január 04. 07:42
Kell a napi mèdiahipe, a zsidó mediát megtöltő zsidó hohol propaganda a veresègeik során. Is. De ha ez igaz, mert sem a terep fedése, sem a robbanás nem támasztja alá a zsidó hazugságokat, az csak egy okkal több, hogy miért kell a zsidók uralta hohol náci vircsaftnak véget vetni. A ruszkik majd ebből is tanulnak valamit. Vagy nem. A lényeg az, hogy a mosógépből bontott elektronikából és gyalogsági ásóból legyen bőséggel. Akkor szépen, sorban megdöglenek a hoholok, meg a zsidó uraik is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!