Aggódott Európáért, aggódott Franciaországért – Jacques Delors, Európa főföderalistája

2023. december 28. 20:46

Az egységes Európáért síkra szálló, kétségkívül nagy formátumú politikus életműve kimondottan megosztó.

2023. december 28. 20:46
Európa

Mint arról lapunk is beszámolt, 98 éves korában elhunyt az Európai Unió egyik alapítójaként is tisztelt Jacques Delors. 

Az 1925. július 20-án született francia politikus egy szegény bankpénztáros fiaként hat testvérével osztozott a család kenyerén, keresztény szakszervezetben kezdett politizálni, s innen vitte igen magasra dolgát a sors.

Hazája pénzügyminisztereként és az Európai Bizottság elnökeként is szolgált; előbbi tárcájához akkor is ragaszkodott, amikor Francois Mitterand elnök kormányfői megbízással kínálta meg. 

Make Europe Great Again!

Sokat idézett mondás tőle még 1980-ból, miszerint „Európa kereskedelmi óriás és elsőrangú pénzügyi hatalom, de politikai törpe” – utalva arra, hogy Európa jelen formájában nem tudja kellőképpen érvényesíteni a politikai érdekeit.

Attól is tartott, hogy mind Franciaország, mind a kontinens elveszti politikai súlyát, így politikai lépéseket sürgetett az eljelentéktelenedés ellen.

Halálhírét követően az európai unió vezető politikusai is erősen méltatták, ami a nagy halottnak kijáró tisztelet mellett egyfajta ideológiai közelséget is feltételez. Pedig keresztény szakszervezetből indult politikusként ez nem tűnik magától értetődőnek.

S valóban: Delors hangsúlyozta a politikai Európa fontosságát, és elkötelezett híve volt egy föderális Európai Uniónak.

Emellett ugyanakkor óva intett attól, hogy Európát lélek, lelkiismeret, politikai akarat vagy társadalmi dimenzió nélküli szabadkereskedelmi övezetté alakítsák. Ahhoz a generációhoz tartozott, amely a piac mindenhatóságában is hitt, ezért, mint a Politico nekrológjában érdemei felsorolása között kiemeli, 

Delors elnökölte az 1987-es Egységes Európai Okmányt, amely a határok nélküli gazdasági integráció felé állította Európát, valamint az 1993-as Maastrichti Szerződést, amely létrehozta a tulajdonképpeni Európai Uniót, és kijelölte az országok számára az euróvalutához való csatlakozás útját.

Egység, de sokszínűség

Föderációs elképzelései egészen komolyak voltak; mint 1994-ben kijelentette,

„a célom, hogy az ezredfordulóig Európa igazi föderációvá váljon, a Bizottságnak politikai végrehajtó hatalommá kell válnia, amely képes meghatározni a közös célokat”.

Delors nevéhez fűződik még, írják, az egységes piac és az euró mellett az európai projekt számos legalapvetőbb kötelező erejű struktúrája is: a schengeni útlevélmentes utazási övezet, a bővítés maga, az Erasmus diákcserék és a kohéziós alapok, amelyek a szegényebb országok felzárkózását segítik elő (legalábbis elméletben).

Ugyanakkor a föderáció sem jelentett volna feltétlenül Európai Egyesült Államokat, ahogy most tekintünk rá.

Mint nekrológjában az Euractiv is írja, Európáról, mint nemzetállamok szövetségéről gondolkodott.

Talán nem véletlenül nevezték a rá emlékező politikusok is látnoknak.

***

Nyitókép: régi Európa-térkép (Mandiner-archív)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bp1964
2023. december 29. 12:00
Delors Európa egyik legkártékonyabb sirásója volt. A lánya, Martine Aubry meg a francia szélsőbaloldal egyik vezető figurájaként szerepelt. Ilyenek forditották a valamikori baloldalt a soros-féle globalista fasiszta mozgalommá.
Bodzay
2023. december 29. 09:39
Soknyelvű, különböző gyökerű közösségek államszerű együttműködése életképtelen.
Héja
2023. december 29. 09:30
Lásd Habsburg Ottó: "Az önálló nemzetek határok nélküli Európáját akarom." Jóval Delors előtt.
Aegopolis.
2023. december 29. 07:12
Az meg pont kimaradt, miért lenne ez az életmű "kimondottan megosztó". Hacsak nem az, hogy a magyar diplomácia célja, hogy "Európát lélek, lelkiismeret, politikai akarat vagy társadalmi dimenzió nélküli szabadkereskedelmi övezetté alakítsák", az érdekalapú politizálás jegyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!