Tényleg megtámadja Jordánia Izraelt?

2023. november 08. 09:10

Nem egyszerű Jordánia helyzete, de az Izraellel való háború talán egyelőre még nem szerepel a napirendben.

2023. november 08. 09:10
null
Veszprémy László Bernát
Facebook

„Jordánia a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését, vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését hadüzenetnek fogja tekinteni, jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke – írta meg a hazai sajtó. 

Az elemzőnek inkább az a feladata, hogy a tényeket nézze. Az bizonyosan tény, hogy a jordániai politika hangneme különösen negatív lett Izraellel szemben a Hamász október 7-i támadását követően. Amióta a két ország 1994-ben normalizálta kapcsolatait, most a kétoldalú kapcsolatok mélypontra süllyedtek.Az október 7-i támadásra adott izraeli válaszcsapások után jordániaiak ezrei vonultak utcára az ország városaiban, hogy tiltakozzanak az izraeli bombázások ellen. (Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a jordániai lakosságban a palesztin származásúak arányát egyesek akár 60%-ra is teszik. Én még nem találkoztam olyan jordániaival, aki ne lett volna palesztin). 

Az Izraellel való »kemény beszéd« régóta a jordániai politika része.

Már 2020-ban is fenyegettek azzal, hogy felmondják a jordániai-izraeli békeszerződést. Eközben elemzések szerint az együttműködés az iszlám szélsőségesekkel szemben az elmúlt években is intenzív volt a jordániai hírszerzés, a Moszad és a CIA között. Jordánia korrupciótól, gazdasági válságtól, vízhiánytól szenvedő ország, amelynek nagy az energiafüggősége (utóbbit részben Irakból fedezi, ami lényegében iráni olajat jelent, mivel Irak kvázi Irán bábállama). 

Eközben szabadulva az iráni csápokból, jó kapcsolatokat akar Amerikával, egy Izraellel való háború sem áll érdekében, és a dühöngő utcát is ki kéne elégíteni, miközben az iszlám szélsőségesek nyilván kihasználnák a helyzetet a destabilizációra.Ennek tükrében kell értelmezni a jordániai nyilatkozatot, miszerint »minden opció« elképzelhető Izraellel szemben. Nem egyszerű Jordánia helyzete sem, de az Izraellel való háború talán egyelőre még nem szerepel a napirendben – persze a Közel-Keleten manapság minden és annak ellenkezője is elképzelhető.„

***

Nyitókép: AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2023. november 08. 18:31
Azért az érdekes, hogy Jordánia háborúval fenyeget a palesztinok elüldözése esetén. Inkább megtámadja Izraelt, csak ne kelljen menekülteket befogadnia.
alexandrosz-2
2023. november 08. 16:05
Remélem felébred az arab és muszlim világ a zsidók rájuk öntötte rémálomból és lerendezik a 100 éve nyitott számláikat velük egyszer és mindenkorra. Ha nem most, majd legközelebb.
Akitlosz
2023. november 08. 15:00
"Tényleg megtámadja Jordánia Izraelt? Veszprémy László Bernát" Ez itt nem a tudakozó, hanem egy újság. Egy történész nem kérdezgetni jár egy újságba. Nem ért a szakmájához sem, azért nem a történelemmel foglalkozik? Elhiszem, hogy félti a hazáját, de a Mandiner olvasóinak a többségének ehhez közünk nincsen.
0123456789-2
2023. november 08. 12:25
Mit keres itt a nemzetiszocialista, rasszista, antiszemita nyilasocska @gyzoltan-2?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!