Politico: A szélsőbal jelenti a veszélyt a zsidókra

2023. november 01. 19:10

Megrémítette a francia zsidókat, hogy a baloldal nem hajlandó elítélni a Hamászt, miközben Franciaországban elszaporodtak az antiszemita indicensek a halálos fenyegetésektől a zsidó boltokra rajzolt csillagokig – írja a Politico.

2023. november 01. 19:10
null

Mivel Franciaország muzulmán bevándorló-közössége fontos választói csoport a francia baloldal számára, ezért ezen pártok részéről az Izrael-pártiság rosszul sülne el – írja a Politico, hozzátéve: ez viszont lehetőség az antiiszlamista Le Pen számára, aki most „normalizálhatja” a kapcsolatát a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségével. 

A Hamász izraeli terrortámadása után, mely 1400 életet követelt, 

Le Pen leszögezte: Izraelnek joga van megsemmisíteni a Hamászt.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke úgy fogalmazott: a párt sok francia zsidó számára nyújt védelmet az iszlamista ideológiával szemben.
Ezzel szemben a szélsőbaloldali La France Insoumise (Megtörhetetlen Franciaország) úgy reagált a Hamász terrortámadására, mintha azokért Izrael lenne a felelős, a Hamászt pedig „ellenálló mozgalomnak” nevezték. 

A Politico arra emlékeztet, hogy mindez egy nagy átrendeződést jelent: Jean-Marie Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elődjének, a Nemzeti Frontnak az alapítója ugyanis híres volt antiszemita vicceiről. Lánya, Marine Le Pen viszont komolyan próbálja átalakítani a pártot e szempontból is, mióta apja 2015-ben nyugdíjba vonult. 

Október 7-én, amikor hatalmas felvonulás volt Izrael mellett Párizsban, sok politikus csatlakozott, de a Nemzeti Tömörülésből csak viszonylag ismeretlen képviselők jelentek meg, ugyanis korábban volt, hogy Le Pent nem látták szívesen egy 2018-ban halálra késelt holokauszttúlélő előtti tisztelgő megemlékezésen. A párt vezetői tehát diszkrétebb megoldás mellett döntöttek. 

A CRIF, a felvonulást szervező zsidó szervezet alelnöke, Serge Dahan szerint a Nemzeti Tömörülés attitűdje „visszafogott” volt, nem instrumentalizálta a felvonulást, ugyanakkor még mindig tartanak a pártban esetlegesen megbúvó antiszemitizmustól. Dahan hozzátette: Európa egyes részein a neonácik jelentik a veszélyt, máshol azonban, például 

Franciaországban és Belgiumban az iszlamista mozgalmak az antiszemitizmus új forrásai. 

Az Ipsos egy új felmérése szerint a franciák veszélyesebbnek tartják a szélsőbalosokat, mint Le Penéket. Marine Le Pen támogatottsága is felment az előző hetekben. Azonban az elnökválasztás még messze van, azt 2027-ben tartják. 

 

Nyitókép: Marine Le Pen és támogatói (fotó: FRANCOIS LO PRESTI / AFP)

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. november 02. 10:03
A franciák nagy marxistája Jean Paul Sartre, 68-ban kiadta a francia baloldalnak a parancsot, miszerint a 3. világot kell felszabadítani a gyarmati függés alól, mert kiderült, hogy a francia proletár nem akarja megdönteni a kapitalizmust. Jöttek is tömegesen a magreb arabok, a baloldalnak már akkor komoly szavazóbázis jelentve. Tehát a dolog korántsem most kezdődött. A Francia baloldal (kommunisták) mindig is Moszkva által pénzelt volt: 10.000 funkcionáriussal, igen jó fizetéssel. Így aztán érthető, hogy a francia kommunisták 1956-ben elítélték a Forradalmat és üdvözölték a szovjet tankok bevonulását.
optimiska-2
2023. november 02. 08:32
A balos zsidóknak kellenek a muszlim szavazatok, hogy hatalmon maradhassanak.
powerage
2023. november 02. 06:44
Az európai szélsőbal mindig is tele volt zsidókkal. Most is csak annyi történt, hogy a gólemek programozása annál a résznél, hogy "a barna színű muszlim értékesebb a gyarmatosító, gonosz fehérnél" direktíva meg a "zsidók ugyanolyan fehér európaiak mint mi" direktíva nem várt irányba futott amikor Izraelben megint elkezték lőni egymást. Most végtelen ciklusban vannak, mert nem ítélhetik el az elnyomottsági skálán magasabb értéken futó palesztinokat. Aki most beszopja ezt a konzervatívok! ti vagytok az utolsó reményünk! jellegű hülyítést, az meg is érdemli amit majd kap. Le Pent is úgy fogják majd félrehajítani, mint egy használt taknyos zsebkendőt.
Szerintem
2023. november 02. 04:59
Nálunk se, egyik moslékos se ítélte el a Hamasz terrorját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!