Visszaállították Ficóék a határellenőrzést – mi folyik Szlovákiában?

2023. október 31. 16:00

Az illegális migráció korlátozása miatt szigorították a szlovák határ őrzését, az Ukrajna-politikát pedig újraszabja Fico új kormánya.

2023. október 31. 16:00
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

A minap északi szomszédunk bejelentette: jelentős számú határőrt küldenek a szlovák-magyar határra, hogy megakadályozzák a nyugati tagállamokba utazó illegális migránsok bejutását az országba. „Nagyon tartunk a migrációs helyzet jelentős romlásától.

Megígértük a lakosságnak, hogy megvédjük Szlovákiát az illegális migrációtól”

– mondta Robert Fico. A napokban kormányozni kezdő régi-új szlovák miniszterelnök hozzátette: a határ megerősítéséről szóló döntés azután született, hogy Szlovákia az év eleje óta több mint 46 ezer illegális bevándorlót regisztrált, ami több mint 700 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

„Hatalmas erőket fogunk bevetni a Magyarországgal közös zöldhatár védelmére” – ezt Matus Sutaj Estok belügyminiszter tette hozzá. „Világos jelzést akarunk küldeni, hogy az új kormánnyal új megközelítés érkezett az illegális migrációval szemben” – mondta.

Fico azzal az ígérettel kampányolt, hogy keményen fellép az illegális bevándorlással szemben. „Nem lesz szép a kép” – fogalmazott újságíróknak a szeptember 30-i választási győzelmét követően.

A szlovák miniszterelnök, aki negyedszer tölti be a tisztséget, hétfőn megerősítette, hogy

megkezdődik a fegyveres erők bevetése, és elárulta, hogy idővel személyesen is ellátogat a határra,

hogy felmérje a helyzetet.

Ezt is ajánljuk a témában

Újragondolt Ukrajna-politika

A határellenőrzés szigorítása mellett egy másik ígéretét is betartotta Robert Fico: leállította az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Fico az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozójára való elutazása előtt megkérdőjelezte a Kijevnek nyújtott folyamatos katonai támogatás hatékonyságát, amely szerinte eddig nem vezetett a szomszédos országban kialakult konfliktus megoldásához. „Egy évnyi egymás gyilkolás után az oroszok nagyobb területi nyereséggel rendelkeznek, mint Ukrajna. Akkor magyarázza meg nekem, hogy mi fog történni még egy év múlva.

Hiszen látjuk, hogy nincs katonai megoldás”

– idézte a Remix News a szlovák miniszterelnököt.

Robert Fico azt mondta képviselőtársainak, hogy Szlovákiának a saját hadseregét kell előnyben részesítenie. A szlovák miniszterelnök megismételte, hogy országa kész humanitárius eszközökkel segíteni Ukrajnának. „Ott készek vagyunk tárt karokkal segíteni” – mondta parlamenti kollégáinak.

Figyelmeztette továbbá az Európai Unió vezetőit, hogy Szlovákia nem fogja támogatni az Oroszországgal szembeni további szankciók terveit a Szlovákiára kifejtett következmények teljes körű elemzése nélkül.

Pozsony ezzel elmozdult a magyar miniszterelnök által a háború kezdetétől képviselt politika irányába.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai befolyással szemben is fellépne Pozsony

Pozsony az Egyesült Államokkal korábban – heves politikai viták közepette – kötött védelmi együttműködési megállapodást (DCA) is felül akarja vizsgálni. Ezt Robert Kalinak újonnan kinevezett védelmi miniszter jelentette be. Kalinak azt ígérte, hogy

a kormány szuverén és szakszerű külpolitikát fog folytatni. 

A politikus azzal vádolta az előző szlovák kormányt, hogy számos problémát figyelmen kívül hagyott, és ígéretet tett arra, hogy kormánya ezek helyreállításán fog dolgozni. A védelmi miniszter elmondta, hogy a DCA felülvizsgálatára azért van szükség, hogy az „kölcsönösen előnyös” maradjon, és ennek eredményeként leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. A miniszter szerint a jelenlegi megállapodás rosszul van megfogalmazva, és arra kötelezi Szlovákiát, hogy lemondjon a neki szükséges katonai felszerelésekről.

Robert Fico nemrég azt is kijelentette, hogy

az a korszak, amikor a civil szervezetek uralták ezt az országot, véget ért”.

A régi-új miniszterelnök a közösségi médiában közzétett videójában pedig arra utalt, hogy Szlovákiában is bevezethetik, hogy külföldi ügynökként kell megcímkézni azokat a szervezeteket, amelyek a külföldi finanszírozásban részesülnek.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. október 31. 19:08
Na, a két ruszkiügynök hazaáruló hamarosan egymásnak ugrik. A két miniszterelnökről beszélek, ha nem lenne világos.
Tommaso
2023. október 31. 19:05
Orbán elérte, hogy megválasszák, de azt is elérte, hogy azonnal megfingatja Orbanisztánt. Orbánnak külföldön valahogy soha nincs szerencséje!
Lajoss
2023. október 31. 18:44
Első intézkedésével már szopatja a csüngőhasút…😂😂😂
figyelő4322
2023. október 31. 18:34
Oké, szóval Ficó a mini- Orbán! Az, hogy Szlovákia magyar hátárát őrizteti Ficó, annak nem csak gyakorlati, hanem politikai oka is van. Mégpedig az, hogy éppen a mini- Orbán titulust akarja 'levetkőzni!' Viszont ezt úgy próbálja megtenni, hogy az ne sértse a két ország, és a két politikus közötti viszonyt. Vagyis: ez az egész védekezés jórészt egy 'politikai pótcselekvés' lehet! Ezért nem is tudom hibáztatni. Van a Ficónak józan esze, csak ne használja Magyarország ellen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!