Schiffer az izraeli konfliktusról: „Nagyon komoly eszkalációs spirált indíthat el, aminek az egész világ meg fogja inni a levét”

2023. október 10. 11:37

„Egy szavunk sem lehet, hogy Netanjahu megpróbálja a terrorista-fészkeket a földdel egyelővé tenni, de az, amikor megszólal az izraeli kormány, hogy a palesztin hatóságot tiporja el, egy nagyon komoly eszkalációs spirált indíthat el, aminek az egész világ meg fogja inni a levét” – fogalmaz az ügyvéd.

2023. október 10. 11:37

Ahogy arról beszámoltunk, Hont András, Schiffer András, Konok Péter és Cegléd Zoltán voltak az ATV Öt című műsor vendégei. A legutóbbi adás központi támája az Izraelt ért rakétatámadás volt. A műsor szereplői abban egyetértettek, hogy a tragédia okai között az is szerepet játszhat, hogy az izraeli titkosszolgálat nem készült fel megfelelő módon az eseményekre. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Miután Netanjahu egy demokratikus választáson egyértelmű többséget kapott, negyven hete mennek a tüntetések és az izraeli demokrácia szétzilálása az ottani progresszív tálibok részéről.

Mondvacsinált okokból. Átléptek egy vörös vonalat”

– mondja Schiffer András, aki szerint eddig bármilyen konfliktus is volt az izraeli társadalomban a zsidók között, az, hogy tartalékosok megtagadják a katonai szolgálatot, hogyha az aktuálisan regnáló kormány nem szimpatikus nekik, vagy hogy a Moszad nyíltan szembemegy a miniszterelnökkel, ilyen eddig nem volt.

Az ügyvéd szerint a Trump-adminisztráció egyik legnagyobb sikere volt az Ábrahám-egyezmények, 

amelynek fényében Izrael elkezdett konszolidált viszonyt kialakítani a térség fontos arab államaival. Schiffer szerint azonban azt is látni kell, hogy már a Netanjahu előtti progresszív kormány sem állt be teljes mellszélességgel az USA mögé az orosz-ukrán kérdésben.

Nagyon fontos leszögezni, hogy Izraelnek elidegeníthetetlen joga van az önvédelemhez, viszont a palesztinoknak is elidegeníthetetlen joga van az önrendelkezéshez. Egy szavunk nem lehet, hogy Netanjahu megpróbálja a terrorista-fészkeket a földdel egyelővé tenni, de az, amikor megszólal az izraeli kormány, hogy a palesztin hatóságot tiporja el, 

egy nagyon komoly eszkalációs spirált indíthat el, aminek az egész világ meg fogja inni a levét” 

– fogalmaz. 

Schiffer András szerint az, hogy egy ilyen mérvű támadást semmilyen módon nem tud előre jelezni az izraeli titkosszolgálatok, az ad okot némi csodálkozásra. A másik érdekes kérdés az ügyvéd szerint, hogy a támadók milyen fegyvereket használtak.

Amíg nem térnek vissza a két állam koncepcióhoz, addig egyre durvább erőszakhullámok lesznek” 

véli.

Nyitókép: ATV Öt képernyőfotó

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dupree
2023. november 21. 08:37
A donbasszi háború valódi célja - Oroszország meggyengítése gazdaságilag, egyre többet költsenek a konfliktusra, ami a büdzséből hiányozni fog, kérdés az, Ukrajna meddig bírja ? A közel-keleti balhé nagyon fontos hozadéka, az olajárak magasan tartása. A bizonytalanság lebegtetése, fel lehet ilyenekre használni a jemeni huszikat, Iránt, Szíriát újfent megbombázni, az öböl környékén bármiféle békétlenség szépen növeli a tőzsdei árakat. A petrodollár uralkodó jellege miatt ez gyakorlatilag a teljes nyugati világot érinti, sőt a keletet is bőségesen. A FED pedig csak nyomtat, nyomtat, mi pedig fizetünk.
KBA98
2023. október 10. 17:03
A suszter maradjon a jól fizető kaptafájánál ! Lehetőleg maradjon csöndben, mert csak bajt okoz!
jooeee
2023. október 10. 16:29
Teljesen igaza van.
Csigorin
2023. október 10. 16:27
a krimi es donbasszi oroszoknak miert nincs elidegenithetetlen joga az onrendelkezeshez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!