Izraeli háború: az USA a térségbe vezényelte egyik repülőgép-hordozóját és katonai eszközöket is küldött

2023. október 08. 20:02

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy készen állnak Izrael megsegítésére.

2023. október 08. 20:02
USS Gerald R. Ford amerikai repülőgép-hordozó

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy utasította a Ford repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot, hogy hajózzon a Földközi-tenger keleti részére, hogy készen álljon Izrael megsegítésére a Hamász meglepetésszerű támadása után, amely mindkét oldalon több mint ezer halottat és több ezer sebesültet követelt – számolt be az AP News.

A USS Gerald R. Fordot és annak mintegy 5 ezer tengerészét és harci repülőgép fedélzetét cirkálók és rombolók fogják kísérni egy olyan erődemonstráció keretében, amelynek célja, hogy készen álljon bármire reagálni, kezdve a Hamászhoz érkező további fegyverek esetleges megakadályozásától és a megfigyelés végrehajtásától.

A nagyszabású bevetés, amely számos hajót és harci repülőgépet is magában foglal, aláhúzza azt az aggodalmat, amellyel az Egyesült Államok megpróbálja megakadályozni a konfliktus kiéleződését – ismertette a lap.

Lloyd Austin miniszter azt is közölte, hogy az Egyesült Államok azonnali hatállyal további katonai eszközöket küldött Izrael számára, az első szállítmány már vasárnap útnak indult és néhány napon belül megérkezik a Közel-Keletre. A miniszter hozzátette, hogy 

a Pentagon vezetése a következő napokban is szoros egyeztetésben marad az izraeli védelmi erőkkel.  

Biden is egyeztetett Netanjahuval

A Fehér Ház vasárnap azt közölte, hogy Joe Biden elnök vasárnap is telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akit tájékoztatott a már útnak indított amerikai katonai szállítmányról, valamint az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseiről, amelyeket az elmúlt egy napban Izrael védelmében tett. A megbeszélésen szó volt a Hamász által elrabolt és túszul ejtett emberek sorsáról.

Amerikai kormányzati illetékesek washingtoni idő szerint vasárnap délután azt közölték, hogy az áldozatok között négy amerikai állampolgár van, de hivatalos bejelentés egyelőre nincs, és azt az izraeli kormányzati közlést sem erősítették meg, hogy a túszok között is vannak amerikaiak.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az izraeli kormány vasárnap hivatalosan is hadat üzent, és zöld utat adott a Hamász elleni megtorlás „jelentős katonai lépésekhez”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Nikos Libertas / SOOC / SOOC via AFP

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DBZ22
2023. október 09. 13:21
Érdekesek ezek a kommentek . Van ennek az egésznek egy hozadéka ránk nézve . Az EU területén jelenpillanatban több mint 20 millió iszlám ember él , látva a tegnapi " győzelmi " reakciókat mi történik majd akkor ha az USA vagy Izrael elkezdi őket megbüntetni . Félreértés ne essék maximálisan elítélem ami tegnap illetve régebben is történt abban az övezetben , de hogy ezt az itt élő ( akár illegális bevándorlók ) radikális csoportok és azokkal szimpatizálok nem fogják szó nélkül tűrni az biztos . Az Európai Unió országai fel vannak erre készülve vagy egyáltalán eszükbe jutott ez ( szinte biztos hogy igen ) . Mi lesz továbbá a szintén itt élő kb másfél millió zsidó vallásúval ? ( az én logikám azt mondja hogy vagy mennek más földrészre vagy jönnek a kevésbé " szennyezett " részek felé ) ( volt szoci országok felé ) .
B_kanya
2023. október 09. 11:26
"survivor 2023. október 08. 22:08 Hogy jutottak drónokhoz a Merkavák ellen ?" Fuckrajna eladta, volt rá pénze a Hamasznak sorostól. Ha atom nem lesz, akkor szomorúan csóválva a fejünk küldjük a kötszert. Finom a kávé.
Genusnextgen
2023. október 09. 07:52
Valószínűleg odabasznak Iránnak is, ideje lenne Buksikák.
john-lennon-a-libsik-kiralya
2023. október 09. 07:45
Nem soká megtapadztalja Palesztina és Irán, miért nincs az USA-ban ingyenes egészségügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!