Cseh házelnök: A nemzetközi gyengeség engedte Oroszországot terjeszkedni

2023. október 23. 08:28

Marketa Pekarova Adamova házelnök szerint Putyint már évekkel a háború kitörés előtt meg lehetett volna állítani.

2023. október 23. 08:28

A cseh parlament alsóházának elnöke az Ukrajnával kapcsolatos válságra reagálva elítélte a nemzetközi közösség döntéseit, hangsúlyozva, hogy Oroszországot évekkel a háború előtt meg kellett volna állítani – írta meg a Unian ukrán hírügynökség.

A házelnöknek határozottan az a véleménye, hogy az Ukrajnát érintő tragikus események határozottabb nemzetközi fellépéssel megelőzhetők lettek volna.

„Azt kell mondanom, hogy most már úgy gondolom, hogy

egyértelműen rosszul döntöttünk, amikor nem gyakoroltunk nyomást Oroszországra,

mert a válaszlépésünk elégtelen volt. És szinte biztos vagyok benne, hogy most már nemcsak én, hanem más vezetők is nagyon jól tudják, hogy ez hiba volt” – jelentette ki a házelnök.

Adamova emlékeztetett is arra, hogy már 2014-ben is világos volt, Oroszország nem áll meg a Krím annektálásánál. Az előző külügyminiszter, Karel Schwarzenberg szintén figyelmeztetett ebben az időszakban, jelezve, hogy a Krím csupán Oroszország terjeszkedésének kezdete, és hogy a nemzetközi közösségnek minden tőle telhetőt meg kell tennie az orosz agresszió megállításáért.

Sajnálatos módon azonban a többség csak bizonyos szankciók mellett szavazott, ami Oroszország számára gyengeségként hatott.

Ennek következtében Oroszország folytatta agresszív politikáját, amely sajnos a jelenlegi ukrajnai helyzetet eredményezte” – tette hozzá az elnök.

Adamova beszélt azokról az eseményekről is, amelyek előfordultak azóta, hogy Oroszország annektálta a Krímet, és felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi közösségnek most már határozottan kell fellépnie a béke és a stabilitás helyreállítása érdekében. Az elnök végül reményét fejezte ki, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus békés megoldása lehetőség szerint minél előbb bekövetkezik, hogy elkerüljük a további tragédiákat és veszteségeket mindkét országban.

***

Nyitókép: Sergei GUNEYEV

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
darling
2023. október 23. 22:52
Markéta Adamova nem valami kiemelkedő szellemi teljesítményt nyújtott ezzel az expozéval, de pár Soros-dollárra elég, valószínűleg.
Mich99
2023. október 23. 16:00
A cseh banya fordítva ül a lovon, hisz Amerika terjeszkedik!
lajajakab11
2023. október 23. 14:14
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Hruscovka" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!! JELENTKEZŐK(alul):
jooeee
2023. október 23. 12:12
Ez egy idióta. Ott is van jó néhány barom libsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!