Viszlát, Schengen!

2023. szeptember 28. 11:21

A megoldás a közös uniós szabályozás lenne, ám ennek Magyarország és más közép-európai államok makacsul ellenállnak.

2023. szeptember 28. 11:21
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Jól emlékezhetünk 2015-ből Angela Merkel volt kancellár szállóigévé vált szavaira: »Wir schaffen das!«, vagyis Németország úrrá lesz a menekültválságon. Így is történt, bár a következő évben 700 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, a bevándorlók jelentős részét sikerült integrálni a társadalomba, s a német gazdaság még profitált is abból, hogy sok szakképzett munkás érkezett az országba. A szélsőjobboldali AfD népszerűségének növekedése is csak átmeneti jelenség volt. Berlin nem azt az utat követte, hogy hangzatosan nemet mondott a menekültek befogadására, aztán fű alatt ázsiai vendégmunkások garmadáját engedte be.

Mostanra megváltozott a helyzet Németországban, már a kormányzó pártok, köztük a Zöldek sem gondolják úgy, hogy ennyi menekültet képesek lennének felvenni. S még mielőtt valaki azt mondja, lám, Orbán már 2015-ben megelőzte korát, hogy lezárta a menekültek előtt a határokat, emlékeztetnék arra, Németország valóban elképesztő mennyiségű embert fogadott be, ráadásul tavaly 217 ezer, idén pedig az év első nyolc hónapjában több mint 200 ezer menekültkérelmet nyújtottak be a helyi hatóságoknak, s ezek az adatok még nem is foglalják magukban a több mint egymillió ukrán menekültet. A helyi önkormányzatok panaszkodnak, hogy teljesítőképességük határához érkeztek. Markus Söder bajor miniszterelnök felső határban szabná meg a menekültek számát, ez azonban valószínűleg alkotmányba ütközne. Mások szerint ki kell adni a biztonságosnak ítélt országok listáját, így könnyebben lehetne visszatoloncolni a bevándorlókat.

A megoldás a közös uniós szabályozás lenne, ám ennek Magyarország és más közép-európai államok makacsul ellenállnak. Ezzel azonban csak azt érjük el, hogy egyre több nyugati ország állítja majd vissza a határellenőrzést, szakítva a schengeni vívmányokkal.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. szeptember 29. 01:09
Ez se tudja mi a különbség a migráns és a vendégmunkás között. Az egész iromány egy nagy hazugság. Amúgy hol van az ázsiai vendégmunkások tömege? Én egyet se láttam belőlük. Ukránt viszont annál többet.
cutcopy
2023. szeptember 28. 20:26
"a bevándorlók jelentős részét sikerült integrálni a társadalomba, s a német gazdaság még profitált is abból, hogy sok szakképzett munkás érkezett az országba...Mostanra megváltozott a helyzet Németországban" Azaz kiderült hogy az egész hazugság volt..
Da Vinci
2023. szeptember 28. 14:51
“„Jól emlékezhetünk 2015-ből Angela Merkel volt kancellár szállóigévé vált szavaira: »Wir schaffen das!«, vagyis Németország úrrá lesz a menekültválságon. Így is történt, bár a következő évben 700 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, a bevándorlók jelentős részét sikerült integrálni a társadalomba, s a német gazdaság még profitált is abból, hogy sok szakképzett munkás érkezett az országba.” És wazze, képes ezt leírni!!!! Ha neked “közös megoldás”, MENJ ODA innen! Neked ott egy macsétával, vagy bozótvágóval a sok integrált megoldja!! Teeeeeeeee, nagyon marha!!!!
Kriszta67
2023. szeptember 28. 14:39
Ha sikeresen integrálta a többséget és még profitja is keletkezett, akkor ugyan miért nem akar több migránst Németország? Állítólag nagyon kell a munkaerő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!