Újabb tervek formálódnak a brüsszeli boszorkánykonyhában, hazánk jogait is csorbítaná egy friss javaslatcsomag

2023. szeptember 23. 21:13

A Németország és Franciaország által megrendelt dokumentum célja az esetleges uniós bővítés utáni szabályok előkészítése, a vétójog kikapcsolása és a többsebességes EU előkészítése.

2023. szeptember 23. 21:13
null

Francia-német szakértők bemutatták az Európai Unió átfogó strukturális reformjára vonatkozó javaslatot, mivel egyre nagyobb a nyomás, hogy az évtized végéig új tagállamokat vonjanak be – számolt be a Politico.

Az EU két legnagyobb országa által megrendelt jelentés célja a szabályok felülvizsgálata, és a 30 vagy több nemzetből álló unióban való kormányzás előkészítése. A szerzők négy koncentrikus körben képzelik el az új EU-modellt.

Az alábbi négy kör került tárgyalásra. 

  1. A belső kör,
  2. Az EU,
  3. Társult tagok,
  4. Az Európai Politikai Közösség (európai vezetők laza szövetsége, amely évente kétszer ülésezik tárgyalni)

A cikk szerint az uniós miniszterek szerdán vitatják meg a dokumentumot, előkészítve a terepet az állam és kormányfők soron következő, októberi csúcstalálkozójához, ahol a bővítés várhatóan a napirenden szerepel majd. „Egyértelmű, hogy az EU bővítése és reformja kéz a kézben jár. És ezt most kell elkezdenünk” – mondta az irat egyik szerzője, Anna Lührmann német Európa-ügyi miniszter újságíróknak szerda reggel Brüsszelben. A 12 szakértőből álló csoport jelentése radikális reformokat javasol az EU struktúrájának racionalizálására, beleértve 

a biztosok és az európai parlamenti képviselők számának csökkentését és a nemzeti vétók megszüntetését.

A tanulmány több lehetőséget is megvizsgál egy nagyobb EU működtetésére, beleértve a nagyobb költségvetést is, az uniós kifizetések szigorúbb feltételekhez kötését, valamint az elmozdulást az Európai Tanácsban az egyhangúság helyett a többségi szavazás felé. 

A Franciaország és Németország érdekeivel elvileg ellentétes lépésként a szakértők azt is javasolják, hogy a Tanácsban nagyobb szavazati súlyt kapjanak a kisebb uniós országok, hogy ellensúlyozzák a nemzeti vétók elvesztését. Jelenleg nyolc ország csatlakozna az EU-hoz, köztük Ukrajna, Moldova és hat balkáni nemzet. Érdemes megjegyezni: az Európai Parlament elnöke júniusban támogatta a tárgyalásokat Ukrajna uniós csatlakozásának ez év decemberéig történő megkezdéséről. Lührmann kifejezte abbéli szándékát, hogy elkerüljék az uniós szerződések módosítását,  amely folyamat évekig is eltarthat, és sok uniós vezető körében népszerűtlen.

Hozzátette: „Szeretném kihasználni a szerződések adta rugalmasságot (Az áthidaló klauzula – a szerk.)

lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos területeken a Szerződés módosítása nélkül változtassunk, például minősített többségi döntésekkel." 

Az egyhangú döntéshozatal eltörlése régi vágya Brüsszelnek 

Az egyhangú döntéshozatal eltörlésének veszélye korábban a kulcsfontosságú külpolitikai és védelmi kérdések területén már többször fölmerült, azonban egyértelmű volt mindenki számára, hogy ennek megvalósítása nem lehetséges, hiszen ehhez egyhangúlag döntés szükséges. Ami kvázi egyfajta paradoxon. Az pedig egyértelmű, hogy ez a módosítás a közepes méretű országok (köztük több kelet-közép-európai ország) politikai súlyát csökkentené, ezért nem valószínű, hogy belemennének a változtatásba. 

A reform megvalósításához a 27 tagállamból 14 tagállam egyetértése szükséges a szerződésmódosításról szóló tárgyalások megkezdéséhez, viszont bármilyen jogilag kötelező érvényű megállapodáshoz mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kellene az adott módosítást. További akadályt jelenthet, hogy néhány uniós tagállam valószínűleg népszavazást is kiírna a kérdésről, mint 2005-ben az alkotmányszerződéssel kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Olivier Costa akadémikus, a College of Europe politikai tanulmányok igazgatója és a tanulmány két társelőadójának egyike azt mondta a Politiconak, hogy az elmúlt 30 év történelme azt mutatja, azok, akik szkeptikusak a nagy uniós reformok kilátásaival kapcsolatban, mindig tévednek.

***

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. szeptember 25. 14:47
Szerintem így, a ciklus végének közeledtével, nem kellene olyan nagyszabású terveket szövögetniük, aminek a megvalósulása éveket, akár évtizedeket vehet igénybe.
Genusnextgen
2023. szeptember 24. 10:58
A bővítés miatt valóban át kell alakítani a struktúrát és el kell venni a kipcsak-cigány vétójogát, mielőtt az otoszokal együtt veri szét az EU-t.
Kanmacska
2023. szeptember 24. 09:42
Nekünk talán a 4. kategóriára kellene törekednünk! :))
Sztrovacsek
2023. szeptember 24. 08:14
Évek óta azt pofázzátok hogy az EU úgy szar ahogy van, meg kell reformálni. Hát majd teljesülnek a vágyaitok, meg lesz reformálva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!