Tévedett Putyin: így vérzett el a csak papíron létező orosz tophaditechnika

2023. szeptember 06. 06:39

Tetemes veszteségeket kell elkönyvelnie Moszkvának – derül ki a Sunday Roast infovideójávól.

2023. szeptember 06. 06:39

Érdekes videóra, a Sunday Roast egyik friss összeállítására hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egy olvasónk. A felvételen hat legyőzhetetlennek tartott orosz fegyvert mutatnak be, amelyek azonban mégis látványosan leszerepeltek az Ukrajna elleni offenzívában.

 

Ha megnézzük az Oryx adatbázisát, láthatjuk: valóban – a tetemes veszteségek között ott szerepelnek ezek az eszközök is.

 

Az alábbiakban összegyűjtöttük és bemutatjuk ezeket a korábban legyőzhetetlennek hitt harci eszközöket.

1. Ka–52 Aligátor (NATO-kód: Hokum B)

A Ka-52-es Oroszország egyik legmodernebb, legújabb harci helikoptere: az együléses Ka–50-esből fejlesztették ki a Kamov gyár mérnökei, 2008-tól kezdték meg a forgószárnyasok sorozatgyártását. Nem csupán a koaxiális rotor érdekessége a gépnek, de a pilóták elhelyezése is: egymás mellett ülnek a kezelők, nem egymás mögött – mint például az amerikai AH–64 Apache típusú helikopterben.

A The EurAsian Times szeptember 4-i cikke megemlítette, hogy egy egyiptomi exportkísérlet kapcsán kiszivárgó (biztosítási) adatok szerint, akkori árfolyamon 17 millió dollárba kerülhetett egy Ka–52E. Más források viszont – jelenleg – 10 millió dollárra teszik a gép árát.

A Sunday Roast videójából kiderült: biztos, hogy Moszkva már majdnem a fél Ka-52-es flottáját elvesztette az ukrajnai háborúban. Szám szerint 43-at. A legtöbb eszközzel az úgynevezett gyalogosan hordozható légvédelmi rakétarendszerek (MANPADS), irányított páncéltörő rakéták (ATGM) végeztek.

2. Kh–47M2 Kinzsal típusú szuperszonikus rakéták

A Kinzsal egyike annak a hat, következő generációs fegyvernek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök még 2018-ban mutatott be, azt állítva, hogy a világon egyetlen légvédelmi rendszer sem tudja lelőni.

A Kinzsal elméletileg képes a hangsebesség tízszeresével repülni, úgy manőverezni, hogy a radar ne szúrja ki, nukleáris és hagyományos robbanófejjel is felszerelhető, hatótávolsága pedig 1500-2000 kilométer, miközben 480 kilogramm terhet tud magával vinni. Ára: 10 millió dollár. A Sunday Roast összeállítása szerint Moszkva idén tavasszal vetette be először ezeket a fegyvereket; a CNN információi szerint 2022 májusában már alkalmazták őket odesszai célpontok ellen.

A rakéták ugyanakkor nem nagyon váltak be – hangzott el a videóban –, Patriot-rendszerekkel könnyen leszedhetők. Elemzők becslése szerint egyébként a Patriot-rendszer rakétánként 4 millió dollárba, kilövőállásonként pedig 10 millió dollárba kerül.

3. Szu–35 Flanker-E/S

A Szu–35 ugyan nem ötödik generációs vadászgép, de úgynevezett 4++ generációs harci repülőgépként ez az egyik legmodernebb eszköz, amelyet Moszkva bevetett Ukrajnában. A gépet a legendás Szu–27-esből fejlesztették ki a Szuhoj mérnökei. Mint az a Rakéta.hu cikkében olvasható, a Szu–35-öt egy erősebb AL–41 hajtóművel és a repülőgépvázzal szerelték fel, amihez modern kompozit anyagokat használtak fel. Mindezt teljesen új, digitális repüléselektronika és érzékelőrendszerek egészítik ki.

Csakhogy a 85 millió dollárba kerülő harci repülő nem vált be az ukrajnai frontokon a videó összeállítása szerint,

 „képességei pusztán papíron léteznek”, az Oryx adatbázisa alapján 4-et szedtek le a kijevi erők, 

az egyiket egy jóval öregebb szovjet konstrukció: egy Mig–29-es. Mindazonáltal több tucat eszköz meg is sérült. A Szu–35 gyengeségének pedig az az oka, hogy könnyen kiszúrják a radarok, látható a Sunday Roast videójában.

4. T–14 Armata

Épp a napokban írtunk arról, hogy Moszkva kivonja a T–14-es Armatákat az ukrajnai harcterekről. Hivatalos tájékoztatásuk szerint a fronton történt „éles teszteredmények” alapján döntöttek így. Tehát nem váltak be.

Holott csodafegyverként emlegették a páncélost, hangzik el a Sunday Roast videójában. A Rakéta.hu kapcsolódó cikkében például azt írják, az Uralvagonzavod által fejlesztett harckocsiban egy páncélozott fülke védi a háromfős személyzetet, akik relatíve távol vannak a 125 milliméteres ágyútól és a muníciótól.

A tank elejét aktív védelmi rendszerekkel, ultramodern kamerarendszerrel szerelték fel, és radarelnyelő festékkel fényezték. „A T–14-et ráadásul villámháborúra tervezték – a 48 tonnás eszköz 88 kilométer per óra sebességgel képes kiépített úton haladni, vagyis (továbbra is elvileg) gyorsabb, mint a T–90 vagy az M1A1 Abrams”. Darabja négymillió dollár.

Az összeállításban említésre került továbbá a Moszkva rakétás cirkáló, illetve az Sz–400-as légvédelmi rakétarendszer (NATO-kódja: SA–21 Growler), de összességében „haszontalannak” bizonyult, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Kijev immár Oroszországon belüli célpontokat lő – ezek elhárítása pedig az Sz–400-asoké lenne.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitóképen T-14 Armata harckocsik gurulnak végig a Vörös téren a győzelem napi katonai parádén Moszkva belvárosában május 9-én. Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2023. szeptember 06. 19:37
Mese, mese, meskete. Ezzel álcázzák az ukrán vereségeket és veszteségeket.
Zsolt75
2023. szeptember 06. 10:27
Apropó, tudja valaki, meddig tart még az ukrajnai fegyverexpó?
Ben Jeremiah
2023. szeptember 06. 10:24
Amúgy egy friss hír: egy D-30-ast megsemmisítettek, egy HIMARS rakétával. (a D-30-as az kb. kalasnyikov árban van, nem úgy, mint a himars rakétája. Amúgy az usa tanácsadók a fejüket fogják, mert a hoholok minden szarra lövöldözik a drága rakétákat - ami nekik persze ingyen van.) Amúgy ez a jelentés pont olyan, mint mondjuk a 43-as, 44-es újságok beszámolói a frontról.: győzhetetlen technikánk óriási sikert arat a mezítlábas parasztok kiforratlan szarjai fölött. (Ugye, a kurszki csata után még joggal írhatták is, hogy óriási győzelem, a szovjetek nyolcszor annyi tankot vesztettek, hatszor annyi löveget - de a stratégiai győzelem mégis a szovjet oldalon volt.)
BandiMandi
2023. szeptember 06. 10:21
Ezek szerint nem csak britt tudósok(?) , hanem tudósítóik is léteznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!