Hollywood Reporter: Orbán Viktor egy neofasiszta diktátor

2023. szeptember 02. 15:52

Reisz Gábor legutóbbi filmjének kiritkájából sem maradhatott ki a magyar miniszterelnök.

2023. szeptember 02. 15:52
-

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be Reisz Gábor filmrendező legújabb, Magyarázat mindenre című filmjét, amely saját finanszírozásból és a Szlovák Audovizuális Alap támogatásával készült. A filmről a Hollywood Reporter közölt terjedelmes kritikát, amelyben Leslie Felperin azt írja, a film forgatókönyve „számos utalást tesz Magyarország történelmének és aktuálpolitikai színterének eseményeire és személyeire, 

amelyek többsége , az ország neofasiszta miniszterelnökén, Orbán Viktoron kívül ismeretlen lesz a Közép-Európán kívüli nézőknek”.

Felperin hozzáteszi, hogy a filmben bemutatott konfliktusok nemzedékek között, és „különösen a bal- és jobboldali polgárok között mindenhol azonnal ismerősek lesznek a nézők számára, különösen olyan helyeken, mint az Egyesült Államok, Brazília, Olaszország vagy Izrael, ahol erős a politikai polarizáció”.

A kritika azt is megemlíti, hogy Reisz Gábor szerint a film elkészítését az inspirálta, hogy

az autokrata Orbán-rezsim elfoglalta a Színház- és Filmművészeti Egyetemet”.

A kar és a diákok tüntetésein Reisz is részt vett, ami arra inspirálta, hogy megpróbálja megtalálni a módját annak, hogy saját fiktív művében is tükrözze az aktuális politikai megosztottságot – írja Felperin. 

A filmet egyébként pozitívan értékeli a kritika, amelyet „a romániai naturalista, dialektikus drámához” hasonlít.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vikiva
2023. szeptember 03. 20:52
Hollywooduuu sztrájkol , hát majd jönnek az ilyen olyan filmecskék !
wombatmenhely
2023. szeptember 03. 09:13
Reiszre visszatérve: A VAN...-t nem láttam, a Rossz verseket igen. Utóbbi címe A rossz film iskolapéldája is lehetne, noha Reisz nyilvánvalóan azt képzelte, hogy remekművet alkot a papa-mamahotelben lakó mihaszna főszereplő történetével.
rugbista
2023. szeptember 03. 07:33
Akkor miért nem adnak a szlovákoknak Oscar-díjat mostanában is? Egy (cseh)szlovák Oscar-díjas film van, ez az "Üzlet a korzón", rendezte a Budapesten született Kádár János! Na persze ő már származása és a film témája miatt is "méltó" volt a díjra! Egyébként szlovák filmet még csak nem is jelöltek. ((A magyar filmek közül tízet). Az összes csehszlovák jelölést cseh rendezők kapták. Nosza, rajta! Mehet a románoknak is! Nekik már volt egy jelölésük, ne gatyázzanak!
rugbista
2023. szeptember 03. 07:19
Minő szellemi magaslatok! Szlovák film és romániai naturalista, dialektikus dráma"! Nyilvánvaló a cél: nyalni a nyaloncoknak, hogy aszongya: mennyire magas és értékes ám a tót meg oláh kultúra a magyarhoz képest! Tartsatok velünk, és akkor majd még megsimogatjuk a buksitokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!