Manila szerint a kínai parti őrség vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra a Dél-kínai-tengeren

2023. augusztus 06. 08:25

Az ügyben felszólalt az Egyesült Államok külügyminisztériuma is, kiemelve, hogy a tengeri milíciák közvetlenül veszélyeztetik a térség biztonságát és stabilitását.

2023. augusztus 06. 08:25

A Fülöp-szigetek vasárnap azzal vádolta a kínai parti őrséget, hogy vízágyúval lőtt egy Fülöp-szigeteki hajóra a Dél-kínai-tengeren. Manila veszélyesnek és törvénytelennek nevezte az esetet, melyet előző nap kiadott sajtóközleményében a Fülöp-szigeteki parti őrség is elítélt. A közlemény szerint az említett hajó más, a Spratly-szigeteken állomásozó katonai személyzet számára ellátmányt szállító hajókat kísért a térségen át. 

Medel Aguilar Fülöp-szigeteki 

katonai szóvivő felszólította Kínát, viselkedjen felelősségteljesen, 

arra figyelmeztetve Pekinget, hogy bizonyos számítási hibák akár emberi életekbe is kerülhetnek. Az ügyben felszólalt az Egyesült Államok külügyminisztériuma is, kiemelve, hogy a tengeri milíciák közvetlenül veszélyeztetik a térség biztonságát és stabilitását.

Peking egyelőre nem reagált az állításokra. Kína szerint a a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger gyakorlatilag teljes egészében az ő fennhatósága alatt áll, ennek érdekében több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. 

Ezt a Fülöp-szigetek, Vietnam és Malajzia is vitatja. 

Washington mindeközben hadihajókat, vadászrepülőket és járőrfeladatokat ellátó felderítő repülőgépeket vezényel rendszeresen a térségbe, amelyek az Egyesült Államok szerint a tengerhajózás szabadságát és a nemzetközi jog betartását hivatottak biztosítani. Manila többször azt vetette Peking szemére, hogy a Peking által vitatott felségterületű vizeken a kínai parti őrség rendszeresen feltartóztatja járőrhajóit.

(MTI)

Nyitókép: Photo by Handout / Philippine Coast Guard (PCG) / AFP)

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 06. 10:59
https://femina.hu/terasz/hirosima-atomtamadas-kepek/ https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hirosima_%C3%A9s_Nagaszaki_bomb%C3%A1z%C3%A1sa#/media/F%C3%A1jl%3AAtomic_bombing_of_Japan.jpg https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hamburg_bomb%C3%A1z%C3%A1sa https://videa.hu/videok/film-animacio/drezda-a-pokol-napja-1-WZUBkXYsB2jGbH5D PEDIG: https://m.youtube.com/watch?v=PtuCB1j2msY&pp=ygUVV2UgYXJlIG1hZGUgZnJvbSBsb3Zl 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺 https://m.youtube.com/watch?v=IvDLxii2esE&pp=ygUJU2hha3RpIGFp https://m.youtube.com/watch?v=iXkXit4iwkM&t=48s&pp=ygUNQ2hyaXN0IGVuZXJneQ%3D%3D
connorj
2023. augusztus 06. 08:50
Rizspapir-kaligráfia-diplomácia ... 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
elbert-0
2023. augusztus 06. 08:37
Már vízipisztollyal sem lehet játszani ?Ráadásul tengeren. Ezt a kibaszott túlérzékeny világot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!