Rátaláltak a módszerre, amellyel visszafordíthatóvá válhat az öregedés

2023. július 30. 14:12

Tudósok egy csoportjának sikerült pusztán kémiai anyagok segítségével fiatalabb állapotba hozniuk sejteket.

2023. július 30. 14:12
SZENTÁGOTHAI János

Az Aging című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az amerikai Harvard Medical School tudósai komoly előrelépést értek el az öregedés elleni küzdelemben. Azt írják: a szakembereknek sikerült 

 

pusztán kémiai anyagok segítségével fiatalabb állapotba hozniuk a sejteket. 

 

A cikk szerint a kutatócsoport az úgynevezett Yamanaka-faktorokat kezdte el vizsgálni. Ezek közvetlenül vesznek részt abban a folyamatban, hogy a sejteket indukált pluripotens őssejtekké (iPSC) alakítsák át. Ezek aztán képesek a test bármelyik sejtjévé átalakulni, ráadásul úgy tűnik, ez a folyamat nem hoz létre olyan sejteket, amelyek rákos sejtekké válhatnak.

A kutatók szerint ha meg tudják célozni a Yamanaka-faktorokat, és felhasználják őket arra, hogy a régi sejteket iPSC-vé alakítsák, az nem csak lassítaná az öregedést, hanem vissza is fordíthatná azt.

Nyitókép: Illusztráció / MTI/Sóki Tamás

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona.2.0
2023. szeptember 11. 17:41
Minden képen EL KELL ÉRNI a megfiatalítást ! Erre képes az ember vagyis képesnek kellene lennie. A természetes halál valójában betegségek összeredménye. A szellemi túlélés minden emberben a legerősebb ösztön. Le kell győzni az öregedés nevű betegséget !
Reszelő Aladár
2023. július 31. 07:25
A világ lúzere lesz az, aki majd utoljára hal meg természetes halállal akkor, amikor már feltalálták az örök életet. Persze az örök élet egy elég bizarr gondolatkísérlet, telis-tele morális kérdésekkel, de azt el tudom fogadni, hogy a tudománynak lehet önként vállalt feladata ennek a kutatása. Persze ha tényleg létrejön, akkor mindjárt ott a túlnépesedés kérdése, ha pedig valaki örökké él, akkor ugye nincs nyugdíjazás sem.
Zsolt75
2023. július 31. 06:34
Az egyetlen igazságos dolog a világon az, hogy mindenki meghal egyszer.
karakter-2
2023. július 30. 21:09
mRNS vakcina (Moderna, Pfizer/Karikó Katalin): egészségügyi dolgozókon végzett újabb vizsgálatok szerint 35 emberből egyben szívizom ártalom alakul ki oltást követően! https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ejhf.2978 Miért kellett ezt a mérget kötelezővé tenni? Miért adhatták be gyerekeknek? Kik a felelősök mindezért? Magyarországon miért nem hallani a Pfizer méreg mellékhatásairól?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!