Példátlan sztrájkhullám rázza meg Hollywoodot: minden csúszhat

2023. július 13. 23:23

A forgatókönyvírók után a színészek céhe is sztrájkolni kezdett, szakértők szerint az elkövetkezendő két-három év összes filmje és sorozata csúszhat.

2023. július 13. 23:23
null

Az amerikai sztárok is sztrájkba lépnek, csatlakozva a forgatókönyvírókhoz. A Sky News úgy tudja,  jobb fizetést és a mesterséges intelligencia felhasználásának korlázotázást követelik. 

Ezzel 

63 év után először fordul elő, hogy egyszerre sztrájkolnak a SAG-AFTRA szakszervezet színészei és a WGA szakszervezet forgatókönyvírói. 

A színészek szakszervezetének 160 ezer tagja van – tette hozzá a lap.

A SAG-AFTRA szakszervezet elnöke, Fran Drescher szerint a stúdiók vezetőségei által tett ajánlatok „sértőek” voltak. Mint kiderült, a színészek 98 százaléka támogatta a sztrájkot.

Az amerikai forgatókönyvírók szakszervezete, a WGA két és fél hónapja hirdetett sztrájkot, miután nem sikerült megegyezniük az AMPTP-vel. A két szervezet háromévente szokta felülvizsgálni az alapszerződést, ami meghatározza, milyen feltételek mellett dolgozhatnak a szervezet tagjai bizonyos produkciókon. Az elmúlt 15 évben mindig sikerült megegyezni, ám ezúttal nem közeledtek az álláspont, mert az AMPTP alapvető kérésekre mondott nemet. Ilyen sztrájk utoljára 2007-ben volt – hívta fel a figyelmet a Sky News.

A Disney máris panaszkodik

A Disney elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy a sztrájk csak súlyosbítja a jelenleg is számos kihívást hordozó időszakot, ami a filmgyártókat érinti. Bob Iger kifejtette, hogy a követeléseknek reálisnak kellene lenniük, az üzleti környezetet, valamint a stúdiók teljesítőképességét figyelembe véve.

A színészek képviselete a hosszú távú szerződésekről szóló tárgyalásokon azt állította, hogy a stúdiók és az internetes filmipari cégek, a streaming szolgáltatók egyoldalúan komoly módosításokat vezettek be, gyakorlatilag átalakították a filmipar teljes üzleti modelljét, miközben a közreműködő színészek szerződéseit befagyasztották.

A színészek szakszervezete és a forgatókönyvírók érdekképviselete legutóbb 1960-ban sztrájkolt egyszerre, amikor a színészek munkabeszüntetését, az SAG elnökeként Ronald Reagan vezette.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2023. július 14. 08:29
kb 2010 óta nem készült egy nézhető film vagy sorozat. szóval nem sok vizet zavarnak.
powerage
2023. július 14. 07:51
A biztonság kedvéért a legjobb lenne, ha 2-3 évig tartana a sztrájk. Esetleg tovább.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 14. 06:19
Ennél halivúdi bagázsnál csak a prájdoló ratyik szánalmasabbak.
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 14. 03:18
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈Sziasztok! Szombaton Pride felvonulás ! Mindenkit nagy szeretettel várunk! Gyertek el minél többen, és hozzátok a barátaitokat is! Csináljunk a Budapest Büszkeségből a világ legjobbját és legnagyobbját! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!