Döntött Putyin – ez lehet a Wagner sorsa

2023. július 15. 07:44

Nagy változásokat tervez a zsoldoscsoporttal az orosz elnök.

2023. július 15. 07:44
null

A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) friss jelentésében arról ír: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Wagner-csoportot nem feloszlatni, hanem egységes harcoló erőként fenntartani kívánja, de igyekszik „lefejezni” a csoportot, és eltávolítani az éléről Jevgenyij Prigozsint. 

Az ISW idézi Putyin a Kommerszant című orosz hírportálnak adott, július 13-án megjelent interjúját, amely megerősítette, hogy június 29-én találkozott Prigozsinnal és 35 Wagner-parancsnokkal. Putyin azt állította, hogy felajánlotta a Wagner-harcosoknak, hogy egy bizonyos „Seda” hívójelű Wagner-parancsnok alatt szolgálhatnak, aki az elmúlt 16 hónapban a Wagner-erők parancsnoka volt. Putyin azt állította, hogy „sok [Wagner-parancsnok] bólintott” válaszul az ajánlatára, de Prigozsin, „aki a személyzete előtt ült, és nem látta, hogy bólogatnak”, azt mondta, hogy a Wagner-parancsnokok nem értettek egyet a döntéssel. Putyin valószínűleg azért hangsúlyozta Prigozsin eltérő válaszát, hogy Prigozsint problémaként állítsa be a lojális Wagner-parancsnokokkal szemben. 

A Wagner-csoport a háború során főleg a Bahmutért folytatott csaták kapcsán került előtérbe, ám a nemzetközi figyelem középpontja akkor került csak bele igazán, amikor Prigozsin a hiányos lőszerellátmányok miatt úgy döntött: a moszkvai vezetés ellen fordul, és csapatai június végén megindultak Rosztovból Moszkva felé. A puccs végül elmaradt, állítólag Aljakszandr Lukasenka közbenjárására, Prigozsinék így Belaruszba mentek inkább, a Wagner-csapatokat pedig lefegyverezték.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Alexander Kazakov / SPUTNIK / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 15. 10:22
Happy Pride, Tavaris Putin! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
ottoka-0
2023. július 15. 10:13
egy elszabadult, mindenre képes , kontrollját vesztett valaki, aki akár a III. világháborúba, az emberiség elpusztításába is belemenne egy kis buksi simogatásért, és persze főleg a helyzetből arcvesztés nélküli kimenekülésért. a világ első számú megvezetője. óvatosan kell kezelni az ilyen embereket. fékevesztetté válnak hamar.
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 15. 09:07
Segítek! Magánhadsereg...úgy, nagyjából értehtő? Pintér Sándor Valton cége. Orbán behívatja a Valtonosokat: akartok állami portások lenni?... Amúgy nem Ukrajna a fő melónk Oroszországnak. Afrika, Közel kelet. Ha ezeket elveszítik nélkülem nagyobb csapás mintha Ukrajna nyerne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!