A lengyel külügyminiszter-helyettes: Lengyelország visszautasít minden határrevíziós kísérletet

2023. július 22. 15:19

Pawel Jablonski szerint a történelmi revízió kérdését Oroszország „propagandista tevékenységéhez, hibrid hadviseléséhez” használja fel.

2023. július 22. 15:19
Lengyel zászló.

Varsó provokációnak tekinti Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit Lengyelország határairól, és határozottan visszautasítja őket – jelentette ki Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szombati sajtóértekezletén, miután találkozott Oroszország berendelt varsói nagykövetével.

Szergej Andrejev nagykövetet szombat délelőtt azonnali hatállyal kérették be a külügyminisztériumba Putyin „provokatív kijelentései” és Lengyelországgal szembeni fenyegetései, valamint amiatt, hogy

az Oroszországi Föderáció „ellenséges lépéseket tesz Lengyelországgal és szövetségeseivel szemben”

– közölte Jablonski.

Ezzel arra utalt, hogy Putyin elnök pénteken Nyugat-Ukrajnára vonatkozó „revansista tervek” előkészítésével vádolta meg Varsót, és „Sztálin ajándékának” nevezte azt, hogy Lengyelország a második világháború után kelet-németországi területeket kapott.

A „nagyon rövid” találkozón Jablonski ismertette a nagykövettel Varsó „határozott álláspontját”. Lengyelország provokációnak, a helyzet eszkalálására tett kíséretnek tekinti Putyin „áltörténelmi fejtegetéseit”, valamint az arra irányuló orosz kísérleteket is, hogy „megpróbálják tisztára mosni az olyan háborús bűnösöket, mint amilyen Sztálin volt, és mint amilyen most Putyin” – fogalmazott Jablonski.

Elítélte „a történelmi revízióra” tett orosz próbálkozásokat,

valamint azt, hogy Moszkva – varsói megítélés szerint – „propagandista tevékenységéhez, hibrid hadviseléséhez” használja fel ezeket.

A találkozón – Jablonski beszámolója szerint – hangsúlyozta továbbá az államhatárok sérthetetlenségét, valamint hogy Lengyelország visszautasít minden határrevíziós kísérletet.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Tytus Zmijewski

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2023. július 22. 20:10
Hát persze, ti polákok dehogyis szövögettek középhatalmi (vágy)álmokat. Simán rá fogjátok tenni a kezeteket a hohol területekre ha eljön az ideje.
Agnieszka
2023. július 22. 18:46
Cserébe Sztálin elvette Kelet-Lengyelországot és Ukrajnához csatolta.., ez is hozzátartozna Putyin szövegéhez.
Ugandai Bubu
2023. július 22. 17:52
Határrevíziót a magyarok egy része akar csak, persze ők is tudják, hogy ez nem lehetséges már, de ezt kimondani bűn...
Kovács Ubul
2023. július 22. 17:46
Na, ilyet se fog mondani a jelenlegi hazai kurzus egyetlen képviselője sem, helyette hímezne-hámozna. A hibrid hadviselést illetően is teljesen igaza van, kiválóan ismeri a muszkák működését. Slava Königsberg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!