Putyin nem bocsát az árulóknak: célkereszt lehet Prigozsin hátán

2023. június 25. 15:15

Szakértők szerint Belaruszban sem lehet teljes nyugta a Wagner-vezérnek.

2023. június 25. 15:15
null

Ahogy korábban a Mandiner is beszámolt róla, Aljakszandr Lukasenka, Belarusz elnöke meggyőzte Jevgenyij Prigozsint, a Wagner magánhadsereg vezetőjét, hogy vonja vissza csapatai mozgósítását. Prigozsint Belaruszba küldték, de a CNN által idézett szakértők szerint a Putyin hatalomra kerülése óta kitört legkomolyabb belső konfliktus nem fog ilyen gyorsan, következmények nélkül véget érni.

Putyin szombati beszédében megígérte, hogy megbünteti a fellázadó Wagner csoportot. Összefoglalójában a CNN kifejti, bár látszólag sértetlenül utazott Prigozsin Belaruszba,

akkora „piros X” lehet a hátán, mint eddig soha.

Miután Prigozsin szombaton bejelentette, hogy csapatai visszavonulnak, törölték az ellene kiadott elfogatóparancsot és a büntetőeljárást, a Wagner-harcosokat pedig nem számoltatják el, de szerződést kell kötniük az orosz védelmi minisztériummal.

Azt, hogy mi lesz Priozsinnal a Wagner-csoporton belül, illetve, hogy az összes zsoldosnak az orosz hadsereghez kell-e szerződnie, egyelőre nem lehet tudni. Mike Lyons nyugalmazott amerikai őrnagy szerint a Wagner harcosainak nehéz lenne beolvadniuk az orosz hadseregbe, mivel jobban fel vannak szerelkezve mint az orosz harcosok. Ráadásul ezek az emberek nem Oroszországhoz, hanem Prigozsinhoz hűségesek, így előfordulhat, hogy sokan lemorzsolódnak közülük. 

Az amerikai szakértők úgy vélik, Prigozsint továbbra is komoly veszély fenyegeti.

„Putyin nem bocsát meg az árulóknak. Még ha azt is mondta Prigozsinnak, hogy menjen Belaruszba, akkor is árulónak tartja, amit szerintem soha nem fog megbocsátani. Lehetséges, hogy Prigozsin Belaruszban hal meg” –  mondta Jill Dougherty, Oroszország-szakértő, a CNN volt moszkvai főszerkesztője.

***

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. június 26. 07:19
Apja zsici volt-a szadesz kemény magjában lenne a helye.
K4t1nk4
2023. június 25. 20:52
Ez az egész csak színjáték a világnak. Megmutatták, hogy kár belső elégedetlenségre számítani. Az orosz nép összezár a Nyugat előtt, még életek árán is. Nyakas nép az orosz, és a zsigeri nyugatellenességért sem okolhatók. Kiugrasztották a maradék belső ellenségüket is. Megtudták ki, mit, és milyen reakcióidővel tesz vagy nem tesz. A háború utánra rendezni kellett a Wagner katonák sorsát legitim módon=Putyin "megbünteti" a Wagnert=beépülnek az orosz seregbe, és a háború után nyugodtan lehet hazaérni. Az amerikai hülye vágyálmát felejtsük el, mert az orosz sittesek nagy része nacionalista, és csak az anyácskához hű. Prigozsin megunta a banánt, szeretett volna végre lazulni ennyi harc után. Most megy és a fehérorosz sitteseket is ráncba szedi, hátha még rájuk is szükség lesz. Állítás, és kérdés, ami talán segíthet megfelelő szemszöget találni: az orosz belső bizonsági szolgálat maga az orwelli nagytesó ugye? Ahogy azt általában szeretik hangsúlyozni, de semmiképp sem tekinthetők gyenge kezdőknek. Szóval ebben kb. mindki egyet érthet. Akkor, hogy fordulhat meg bárki épeszű fejében, hogy ne tudták volna, hogy egy puccsszerű, furikázós, komment lázadásocska fog majd történni? Naugye.
Romoló
2023. június 25. 19:47
Van az a pénz amiért az ilyen zsoldosvezér árulásra bírható, és bármennyi pénzt megér egyeseknek, hogy szart kavarjanak mások hazájában. Az árulók fizetséget pedig mindig megvolt. Pl: aki a spártaiak hátába vezette az ellenséget...mennyi atananyat is kapott? ... és hová tették?
Blab
2023. június 25. 18:45
Mandinál nincs egy főszerkesztő aki ránéz a cikkekre? Ezt a címet hogy engedhették ki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!