Kinevezték Ódor Lajost, Szlovákia első magyar miniszterelnökét

2023. május 15. 12:01

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök átadta a miniszterelnöki megbízást Ódor Lajosnak, aki hétfőtől a szakértői kormányt vezeti.

2023. május 15. 12:01
null

Ódor Lajos megkapta kormányfői megbízását a szlovák köztársasági elnöktől. A magyar nemzetiségű közgazdász a szlovák nemzeti bank alelnöke volt eddig.

Čaputová államfő az új kormány kinevezését követő beszédében arról beszélt, a hivatalnokkormánynak az egyik legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása. További kiemelt feladatként említette az infláció elleni küzdelmet – írja a felvidéki Új Szó.

Ódor megköszönte a bizalmat.

– jelentette ki arra utalva, hogy az előre hozott parlamenti választásig fogják irányítani Szlovákiát.

A kabinetben Ódoron túl két magyar miniszter is ül majd: a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatikáért felelős miniszter Balík Péter, míg a pénzügyminiszter Horváth Mihály lesz.

Ódor Lajosról írt portrénkat itt olvashatják.

 

Nyitókép: felvételrészlet az eseményről

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peterk19
2023. május 15. 15:29
Nem Batthyany volt az elsö magyar miniszterelnök?
buvu
2023. május 15. 15:29
A "szakértői kormányról" csak annyit, hogy az új külügyér, még mielőtt bármi történt volna Wasingtonba utazott (ennyi változás azért történt, mert eddig csak a helyi helytartóhoz, az USA nagykövetségre jártak az instrukciókért a kormány tagjai) és ott kapta meg a kinevezés jóváhagyását, ahogy ezt a twitter bejegyzéséből jól látni ergo, Szlovákia teljesen elvesztette szuverenitását. A volt kormányt gyakorlatilag jó barátunk a volt külügyér Kácer döntötte be (azt mondta azért, mert sok a meló és kevés a suska), tehát valszeg úgy történt, hogy amikor összeállt az a csapta, melyet ma kineveztek, bedöntötték a kormányt és kinevezték az új végrehajtókat, akik szó nélkül képviselik az amcsi érdekeket. De B. Gordon tudna erről...
Igazszó
2023. május 15. 15:10
Ódor nem magyar. Ő egy zsidóbérenc globalista hazátlan senki, aki a tótokat fogja vezetni.
5m007h 0p3ra70r
2023. május 15. 14:48
Ahogyan mennek a dolgok Szlovákiában még az sem biztos, hogy az utolsó. A következő pár évben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!