Egy amerikai lap már elkönyvelte Ukrajna győzelmét, erre Putyin aláírt egy dokumentumot

2023. április 15. 20:45

A Foreign Affairs éppen csak közölte, hogy Ukrajna győzelme már valószínűsíthető, mire az orosz elnök olyat lépett, amitől a brit hírszerzés máris megkezdte a találgatásokat.

2023. április 15. 20:45
null

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a Foreign Affairs szerint valószínűvé vált az ukrán győzelem, ha nem is úgy, ahogy Ukrajna elképzelte. Mint a lap hasábjain olvasható: Ukrajna ugyanis nemcsak a vereséget és a leigázást hárította el az eddigiekben sikerrrel, de hadserege ki is tudta szorítani Oroszországot az ország jelentős részeiből a katonai parancsnokoknak, valamint a bőséges nyugati kiképzésnek és fegyvereknek hála.

Az elemzés szerint továbbá még ha Kijevnek egy engedményeket tartalmazó, pusztán politikai egyezséggel kell is majd beérnie, Putyinnak nem sikerült alárendelnie Ukrajnát, elfoglalnia területének jelentős részeit, és nem sikerült azt a Nagy-Oroszországhoz csatolnia. Így az elemzés szerzője szerint bár a háború kezdetekor úgy tűnt, hogy Putyin mindezt és talán még többet is elérhet,

most az ukrán győzelem, még ha nem is Kijev elképzelése szerint, de nemcsak elképzelhetővé, valószínűvé is vált.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Csakhogy Putyin eközben valami teljesen másra készül

„Putyin szigorít, lehetetlen lesz kicselezni az orosz behívókat” – szúrta ki a Világgazdaság szombaton. A brit védelmi minisztérium legutóbbi jelentése szerint ugyanis egy új orosz törvény megszünteti a kiskaput, ami eddig lehetővé tette az oroszok számára, hogy elkerüljék a katonai behívót.

A jelentés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá a digitális sorozási rendszer létrehozására vonatkozó törvényt,

az új szabályozás pedig megakadályozhatja, hogy az orosz férfiak elhagyják az országot, amivel így szinte lehetetlenné teszi a kibújást a katonai behívó alól.

A törvény szerint az orosz hatóságok ráadásul már nem levélben, hanem elektronikusan kézbesíthetik majd a behívópapírokat, így az esetleges kézhetvétellel kapcsolatos késlekedéseket is kiiktatják a rendszerből.

A hírszerzési jelentés szerint az intézkedések az év későbbi szakaszában léphetnek majd életbe (mivel Oroszország egyelőre az önkéntes toborzást helyezi előtérbe), az új szabályozás pedig vélhetően egy hosszútávú stratégia része lehet, amelynek célja az hadsereg megfelelő létszámának a biztosítása.

Ez viszont a britek szerint aligha jelenthet mást, mint azt, hogy Oroszország egy hosszan tartó ukrajnai konfliktusra számít.

A Világgazdaság teljes cikkét a témában itt, míg az említett jelentést az alábbi Twitter-bejegyzésben tekintheti meg:

***

***

Nyitóképünk illusztráció. A képen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Kuzsugetovics Sojgu orosz védelmi miniszter szemlét tartanak. Fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kecskee
2023. április 16. 11:45
.
Lajoss
2023. április 16. 10:05
Moszkvai hírmondó by mandiner.ru
5m007h 0p3ra70r
2023. április 16. 08:41
"Ez viszont a britek szerint aligha jelenthet mást, mint azt, hogy Oroszország egy hosszan tartó ukrajnai konfliktusra számít." Aligha. A britek felismerték, hogy amíg ülnek, addig nem állnak. Zseniális!
5m007h 0p3ra70r
2023. április 16. 08:38
"Putyinnak nem sikerült alárendelnie "Ukrajnát, elfoglalnia területének jelentős részeit, és nem sikerült azt a Nagy-Oroszországhoz csatolnia." Aha. Tényleg. És Dzsóbájdennek sem sikerült a Fehér ház udvarán szénbányát nyitnia, de még egy tüzépet sem tudott odatelepíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!