Robert C. Castel: Félelmetes jelenségeknek vagyunk tanúi

2023. április 13. 15:40

Mára látható, hogy hitelesek a kiszivárgott anyagok, amikben azonban nincs semmiféle olyan hírszerzési információ, amivel azonnal kezdeni lehetne valamit, mondta a biztonságpolitikai szakértő a KarcFM-nek nyilatkozva.

2023. április 13. 15:40
null

Valójában mindez egyáltalán nem meglepő – reagált a KarcFM műsorában Robert C. Castel arra a fejleményre, miszerint nem csak a Pentagonból származhattak a kiszivárgott amerikai és NATO-dokumentumok. A szakértő jelezte, egyértelmű volt, hogy a dokumentumokban szereplő információkat több ügynökség állította össze, a Pengatonba a már feldolgozott információ kerül. 

A biztonságpolitikai szakértő szerint mára látható, hogy hitelesek a kiszivárgott anyagok, amikben azonban nincs semmiféle olyan hírszerzési információ, amivel azonnal kezdeni lehetne valamit, ezért az oroszok számára nem rejteget csalit. Megjegyezte, ukrán oldalról stratégiai információkat tartalmaznak a dokumentumok, de valódi harci helyzetet illetően az orosz félről olvasható bennük több adat. 

A kiszivárgás lehetséges következményeivel kapcsolatban Robert C. Castel azt mondta, félelmetes jelenségeknek vagyunk tanúi, amikor mindenki botcsinálta hírszerzővé és elemzővé válik az interneten, ahogy félelmetes jelenség az is, hogy a szakértők nem feltétlenül a megbízható, minősített anyagok alapján tesznek le javaslatokat a politikai döntéshozók asztalára, hanem „felcsapják az első internetes honlapot és onnan osztanak okosságokat”. Visszhangkamra alakulhat ki így,

kétes értékű és felelősségű hírforrások elemzései kerülnek az amerikai elnök asztalára, fogalmazott a szakértő. 

A kiszivárgott dokumentumok pesszimista képet festenek az ukrán haderő állapotával kapcsolatban, mondta, ami összecseng azokkal a figyelmeztetésekkel, amelyek az ukrán légvédelem kritikus állapotáról értekeznek, amelyen eldőlhet akár a háború sorsa is, hívta fel a figyelmet. 

A Kelet-ázsiai fejleményekkel kapcsolatosan Robert C. Castel úgy fogalmazott;

bármelyik kínai hadgyakorlat egy invázió álcája lehet, nem tudható, melyik gyakorlat fedezi a valós támadást, amíg az meg nem indul.

Kína stratégiája, hogy most mindenki hozzászokik ahhoz, hogy Tajvant körülveszi haderejével, ám eközben folyamatosan közelebb kerül hozzá, egyben teszteli a tajvani és amerikai haderő reakcióit is. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg: 

 

Nyitókép: Mandiner/Mátrai Dávid

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. április 13. 18:57
"kétes értékű és felelősségű hírforrások elemzései kerülnek az amerikai elnök asztalára" Nem mindegy mi kerül oda? Ugysem emlékszik rá. Azért a komment részeket érdemes más szinnel szedni, nehogy azt is felolvassa a híradóban.
Dr Bubo
2023. április 13. 17:59
Kifújta a huzat az iratokat Joe bácsi garázsából.
Namond
2023. április 13. 17:03
https://telex.hu/direkt36/2023/04/13/fideszes-plakatrongalo-csapat-tagjakent-akciozott-a-budai-ejszakaban-a-szijjartoval-jachtozo-vallalkozo-benko-szilard
Takita
2023. április 13. 16:18
Érdekelne,hogy hogyan is van az a kiszivárogtatás? Valaki zsebre vág egy jelentést,aztán a kávéházban átadja egy újságírónak? -Aligha. Inkább valamiféle titkosszolgálat lehet a dolog mögött. De melyik? És mi volt a szándéka?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!