Megkezdte működését Európa legnagyobb atomreaktora

2023. április 16. 10:28

A finn OL3 reaktor építése 18 éve kezdődött, az eredeti terv alapján a munkálatokat 2009-re fejezték volna be.

2023. április 16. 10:28
null

Finnország  Olkiluoto 3 (OL3) atomreaktora, Európa legnagyobb reaktora, vasárnap kora reggel kezdte meg rendszeres működését, közölte üzemeltetője, növelve az energiabiztonságot egy olyan régióban, ahol Oroszország csökkentette a gáz- és áramellátást – számolt be a Reuters.

Az atomenergia továbbra is ellentmondásos Európában, elsősorban biztonsági aggályok miatt, és az OL3 beindításának híre akkor érkezik, amikor Németország szombaton leállította az utolsó három megmaradt reaktorát, miközben Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia és mások új fejlesztéseket terveznek.

A finn OL3 reaktor építése 18 éve kezdődött, az eredeti terv alapján a munkálatokat 2009-re fejezték volna be. A reaktor várhatóan 60 évig vagy akár még tovább is működhet. Az OL3 üzemeltetője, a Teollisuuden Voima (TVO), amely a Fortum finn közműszolgáltató és energetikai és ipari vállalatok konzorciumának tulajdonában van, azt mondta, hogy

az egység várhatóan Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 14 százalékát fogja kielégíteni,

ezzel csökkentve a svéd és norvég importot.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. július 31. 16:40
Ez akkor mi: 12 év késéssel a tervezetthez képest, de végül mégis megkezdte működését a finnországi Olkiluoto-ban a franciák által épített, úgynevezett harmadik generációs, EPR-típusú atomerőmű 2021. december 21-e éjszakáján. Most, vagy tavalyelőtt?
luxusbatar
2023. április 16. 18:37
https://app.electricitymaps.com/zone/DE A németek a második-harmadik legszennyezőbb országgá vált az EU-ban, ami a villamosenergia előállítását illeti.
gyaloggos
2023. április 16. 17:03
DE! A QRVAZÖLD EP-képviselők most mit szólnak a NÉMET szénerőművekhez? Hm....? A SZÉLERŐMŰVEKÉRT már nem jajgatnak?
gyaloggos
2023. április 16. 16:58
OSTOBA németek MEG majd VÁSÁROLJÁK a FINN áramot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!