Rekordösszeget költ idén fegyverkezésre Kína

2023. március 05. 10:34

A Népi Kongresszus egyik szóvivője a komplex biztonsági kihívásokkal és Kína nagyhatalmi felelősségével indokolta a kiadások emelését.

2023. március 05. 10:34
null

A világban növekvő feszültségek és a globális bizonytalanság miatt Kína 7,2 százalékkal növeli védelmi kiadásait – mondta Li Ko-csiang miniszterelnök a Népi Kongresszus éves ülésszakának megnyitóján vasárnap Pekingben.

A tervek szerint Kína 2023-ban 1,55 trillió jüant költ katonai fejlesztésekre, ami a 2013-as kiadások nagyjából kétszerese. A Világbank szerint az ázsiai ország bruttó hazai össztermékének (GDP) 1,7 százalékát fordította a hadseregre 2021-ben. Li egyúttal a fegyveres erők modernizálására, harckészültségük megerősítésére és katonai képességeik javítására szólított fel a jelenlévő háromezer küldött előtt.

A Népi Kongresszus egyik szóvivője előző nap a komplex biztonsági kihívásokkal és

Kína nagyhatalmi felelősségével indokolta a kiadások emelését.

A kínai hadseregben zajló fejlesztéseket sokan aggodalommal szemlélik a nemzetközi közösségben, miután Peking egyre fenyegetőbben lép fel Tajvannal szemben, és vitatott területi követelései vannak a Kelet-, illetve a Dél-kínai-tengeren. Li Ko-csiang beszédében határozottan ellenezte Tajvan függetlenségét, és a békés újraegyesítés mellett foglalt állást. Mi, a Tajvani-szoros két oldalán élő kínaiak egy család vagyunk, és összeköt minket a vér – szögezte le.

Kína saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező, stratégiai jelentőségű Tajvanra. Az utóbbi időben fokozódott a feszültség a felek között, és a nemzetközi közösség attól tart, hogy Oroszország ukrajnai háborúján felbuzdulva Kína hasonló lépésre szánhatja el magát Tajvan kérdésében. Kína tavaly augusztusban nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül válaszul arra, hogy Nancy Pelosi amerikai házelnök a szigetre látogatott.

***

Nyitókép: Illusztráció, Facebook


   

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zebu
2023. március 06. 06:47
A trillio milliárdszor milliárdot jelent. Legalábbis a magyar nyelvben. A váltószám a juan és a dollár közt még 7 sincs. Átváltva kb 220 milliárd dollár körül lehet. (Az USÁ-é több mint 800 milliárd dollár.)
Gyzoltan
2023. március 05. 14:20
"Rekordösszeget költ idén fegyverkezésre Kína" Ez a rekordösszeg hányszorosan kisebb, mint az amerikai hadi költségvetés?!
kdani22
2023. március 05. 13:27
Jönnek is a "béke-likeok" a békepárti fideszes olvasóktól :D
Esvány
2023. március 05. 13:17
2021-es adatok, milliárd USD-ben számolva: 1. USA 801 2. Kína 297 3. India 78 4. Nagy Britannia 69 5. Oroszország 67
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!