Még nem múlt el a veszély Törökországban

2023. február 07. 16:48

A mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, miközben a szakértők szerint az utórengések is okozhatnak még pusztítást.

2023. február 07. 16:48
null

Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban (a 7,8-as erejű rengés volt a valaha mért legnagyobb földrengés Törökországban, de két éve volt például egy 6,8 erejű is – a szerk.), kedd hajnalban pedig újabb földrengésről érkeztek jelentések Törökországból.

A földrengések halálos áldozatainak száma már több ezerre, a sérülteké pedig tízezres nagyságrendre emelkedett. A mentési akció már zajlik, de a mentőcsapatok versenyt futnak az idővel, miközben az utórengések is okozhatnak még pusztítást.

Győri Erzsébet az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa az ATV Start című műsorában ennek kapcsán azt mondta: a hétfői földrengést négy földlemez (az afrikai, az arábiai, az eurázsiai és az anatóliai) mozgása okozta; és az arábiai, az afrikai is az anatóliai lemezek találkozásánál pattant ki. (Az arab kőzetlemez észak felé mozog, a Törökország területén lévő anatóliai lemez nyugati irányba szökik ki. 10-11 milliméterről van szó, évente.)

Bár az érintett térség az elmúlt időszakban viszonylag nyugalmasnak tűnt a tektonikus mozgások szempontjából, Győri elmondása szerint

nem meglepő, hogy most mégis ekkora földrengés rázta meg a területet.

Elmondása szerint azért sem váratlanok ezek a földrengések, mert a szakértők ismerik az egyes törésvonalakat, és tudják, hogy azok mentén erős földrengések keletkeznek. „Az azonban, hogy pontosan mikor és a törésvonal melyik részén keletkezik a rengés, váratlan, tehát előre megmondani nem lehet” – szögezte le. „Statisztikai megfigyelésekből vagy talajdeformációból lehet hosszú távú előrejelzést tenni, de hogy pontosan mikor fog bekövetkezni, azt nem lehet előre jelezni” – tette hozzá.

Győri azt mondta, a hétfői rengés azért tudott ekkora pusztítást végezni, mert nem túl mélyen, olyan 15-20 kilométeres mélységben keletkezett. Minél messzebb van a rengés a föld felszínétől, annál kisebb a pusztítás – magyarázta a szakértő.

Tóth László szeizmológus a közmédiának azt mondta, 2-3 évig is tarthatnak az utórengések, és az sem zárható ki, hogy ezek meghaladják a 6-os erősséget.

Orbán Viktor kormányfő levélben fejezte ki részvétét Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és felajánlotta Magyarország segítségét. A világhírű HUNOR mentőcsapat már meg is érkezett Törökországba.

Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a hajnali földrengés áldozatai valamint az elszenvedett károk kapcsán, és felajánlotta Magyarország segítségét. A világhírű HUNOR mentőcsapat már Törökországba.

Nyitókép: Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2023. február 07. 17:15
https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/turkey-warns-it-could-kick-out-us-from-incirlik-nuclear-base/ Itt egy írás, állítólag Erdogan fenyegetozott még 2019 végén, hogy ne merészeljenek hozzá nyúlni azokhoz a toltetekhez.
simonvitéz
2023. február 07. 17:10
Rettenetes tragédia ez! Arról van valakinek bármilyen infoja, mi van az incirliki bázison tárolt usa atomfegyverekkel? Vagy már elvitték öket onnan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!