Miért vagyok pesszimista az ukrán háború kimenetelével kapcsolatban?

2022. november 01. 19:40

Oroszország atomhatalommá válása óta a háborúi cirka 70 százalékát megnyerte, és csak 7 százalékát veszítette el.

2022. november 01. 19:40
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel

„Miért vagyok pesszimista az ukrán háború kimenetelével kapcsolatban?

Gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy miért vagyok annyira pesszimista úgy a szankciók hatékonyságát, mint a háború kimenetelét illetően.

A válasz erre az, hogy mivel nem vagyok sem Oroszország, sem Ukrajna szakértő, én az általános történelmi mintázatokból vonom le a következtetéseimet és nem a politikai elkötelezettségemből.

A történelmi mintázat pedig nem ad sok okot az optimizmusra:

1. Szankciók: A szakértők általában egyetértenek abban, hogy a gazdasági szankciók nem túl hatékonyak a várt politikai kimenetel kierőszakolásában. A koncenzus 30% -ra teszi a sikeres alkalmazások hányadát (Felbmayr, 2020). Ha a célunk a rezsimváltozás akkor a sikerszázalék egyszámjegyűre zsugorodik, 5 esetre a vizsgált 115-ből. (Pape, 1998).

2. A háború kimenetele: Az általánosan elfogadott Correlates of War (C.o.W.) adatsoraiból kiindulva az atomhatalmak az esetek cirka 60%-ban megnyertek a háborúikat és csak az esetek 14%-ban vesztették el azokat (A fennmaradó esetek döntetlennel végződtek vagy még lezártalanok). Oroszország atomhatalommá válása óta a háborúi cirka 70%-át megnyerte, és csak 7%-át veszítette el. (Castel, 2022) (A fennmaradó esetek döntetlennel végződtek vagy még lezártalanok). Aki nem hiszi töltse le a C.o.W. adatbázisát es számoljon utána.”

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. november 02. 11:51
Robicica, ha Ukrajna atomhatalom maradt volna, arra milyen oddsot adsz?
Reszelő Aladár
2022. november 02. 10:27
Robert, az egyetlen hiba a számításaiddal, hogy kifelejted a morált. A morál az a cucc, ami meggyújtva meleget ad káros anyag kibocsátása nélkül, fegyverbe töltve csak a gonoszokat teríti le, a tömegben osztogatva mindenki jóemberré változik egy cég által felhasználva pedig az extrapofitot is morális profittá teszi. Sose becsüljük le a morál erejét!
zolizolizoltan
2022. november 02. 09:59
Szovjetunió nagyhatalom volt, viszont Oroszország most gyenge, max középhatalom. Ezért nem szabad most a múltból extrapolálni.
night watch
2022. november 02. 09:27
"Azt mintha Leninék eltakarították volna." Szavakban, egy időre. De halála után a grúz Joszeb Beszarionisz de facto visszaállította: birodalmában gőzerővel, kíméletlenül folyt az oroszosítás. Később sem hagyott alább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!