Merkel titka kiderült – ő és Scholz tavaly még azt állították, hogy nem függenek az orosz gáztól

2022. október 13. 15:06

A meglehetősen ellentmondásos dokumentum rendkívül naivan kezelte a különféle nemzetközi figyelmeztetéseket.

2022. október 13. 15:06
null

Csupán négy hónappal a háború előtt Németország azt állította, hogy az orosz gázvezeték nem jelent kockázatot – írta meg a Politico. A lap beszámolt arról, hogy még az előző német kormány készített egy jelentést, amiben leszögezik, hogy az orosz földgázszállítások nem jelentenek energiafüggőséget Európa és Németország számára.

A német kormány négy hónappal a háború kitörése előtt elfogadott egy szigorúan titkos biztonsági értékelést az Északi Áramlat 2 vezetékről. 

Ezt a dokumentumot csütörtökön nyilvánosságra hozták.

A 2021. október 26-i keltezésű dokumentumot Angela Merkel volt kancellár leköszönő kormányának utolsó napjaiban fogadták el, amelyben Németország jelenlegi vezetője, Olaf Scholz alkancellárként kulcsszerepet játszott. A meglehetősen vitatható vélemény rendkívül naiv módon látta a kockázatokat, amelyeket Németországnak az orosz gázszállításoktól való jelentős függősége jelent. Mint ismeretes, a függőség Moszkva háborúját megelőző években nőtt.

A dokumentum elutasította kelet-európai partnerek, például Lengyelország és Ukrajna aggodalmait is, amelyek már régóta figyelmeztettek arra, hogy az Északi Áramlat 2 növeli a Putyin által elkövetett energetikai zsarolás kockázatát. 

Nyitókép: MTI/EPA/Német szövetségi kormány sajtóhivatala/Guido Bergmann

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
entreri1234
2022. október 13. 18:54
egy politikus sincs, aki nem hazudik folyamatosan egy politikus sincs, aki a népért dolgozik ez a foglalkozás a legnagyobb szégyen a világon
VeJoLa
2022. október 13. 18:46
Az energiaválságot nem Merkel meg Putyin csinálta, hanem a Deep Steat a great reset érdekében.
Micó
2022. október 13. 17:21
Kölcsönös függés volt. Tehát normális. Az orosznak érdekében állt szállítani, a germánoknak pedig venni. Mindketten profitáltak ebből.
balbako_
2022. október 13. 17:10
És ezek a zsenik vezetik az EU-t!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!