Az ukrán külügy követeli, hogy korrigálják az Ukrajnáról szóló részt a magyar nyolcadikosok földrajzkönyvében

2022. szeptember 07. 13:25

Oleg Nikolenko szerint a könyv torzított tényeket közöl országáról.

2022. szeptember 07. 13:25
null

„Az ukrán külügyminisztérium követeli a magyar, nyolcadik osztályos tanulóknak készült földrajztankönyvekben Ukrajnáról szóló hamis információ azonnali kijavítását”mondta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője az Interfaxnak.

A tankönyvben azt írják: „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért”.

Nikolenko hozzátette: kedden a földrajztankönyv miatt a Magyarországon tartózkodó ukrán diplomaták bementek a magyar külügyminisztériumba tárgyalni, a tárgyalás során pedig megállapították, hogy

elfogadhatatlan az Ukrajnáról szóló rész a tankönyvben, mivel az torzított tényeket közöl az országról.

Az egyeztetésen követelték, hogy igazítsák helyre a tankönyvben szereplő „hamis információkat”.

Kapcsolódó

Veczán Zoltán: Tankönyvi eset – tépelődések Ukrajnáról

A valóság sérti az ukrán érdekeket, szóval a valóság: putyinista és kész – írja a haladó sajtó egy magyar földrajztankönyv illusztrációja kapcsán. Bővebben!

A valóság sérti az ukrán érdekeket, szóval a valóság: putyinista és kész – írja a haladó sajtó egy magyar földrajztankönyv illusztrációja kapcsán.

Nyitókép: MTI/AP/Szergej Gric

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Carcess
2022. szeptember 09. 10:14
ukrajna kussoljon amíg létezik kurvára ne pofázzon bele a mi oktatásunkba majd ha lesz ukrán kisebbség és lesz ukrán nyelvű iskolájuk akkor abba pofázhatna ha teljesíti a Magyar kisebbség jogait
O5-1-A
2022. szeptember 08. 15:27
Miért fogadjuk a diplomatákat? Hónapokon belül megszűnik Ukránia
Wezuv
2022. szeptember 08. 10:25
Erre a kis időre? Minek? :)
molnarat
2022. szeptember 08. 09:16
Mi nem igaz az idézett szövegben? Zeli 5 éve csak oroszul tudott. A hülye diplomatái esetleg kérdezzék meg őt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!