Pattanásig feszült a helyzet Ukrajnában: farkasszemet néz a NATO és Oroszország

2021. december 01. 22:31

Oroszországnak súlyos politikai és gazdasági következményekkel kell szembenéznie, amennyiben katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, a szövetségi tagországok külügyminisztereinek rigai találkozóján.

2021. december 01. 22:31
null

A lett fővárosban tartott kétnapos tanácskozást lezárva, Stoltenberg hangsúlyozta: az orosz vezetés továbbra is folytatja agresszív és destabilizáló akcióit szomszédjai ellen, és nagymértékű katonai csapatösszevonásokat hajt végre az ukrán határon. Mint mondta, a lehetőségek széles skálája áll a NATO rendelkezésére –  többek között gazdasági és pénzügyi szankciók, politikai korlátozások – hogy fellépjen Oroszországgal szemben, ha még egyszer erőszakot alkalmaz, egy független szuverén állam, Ukrajna ellen.    

Stoltenberg: Moszkva ürügyet keres arra, hogy támadhasson

– tette hozzá. Stoltenberg a Reuters brit hírügynökségnek adott sajtónyilatkozatában ugyanakkor elmondta: Oroszországnak megvan a lehetősége, hogy párbeszédet folytasson.    

A főtitkár visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a NATO a Fekete-tengeren folytatott hadgyakorlataival provokálja Oroszországot,

a moszkvai vezetést viszont azzal vádolta meg, hogy a hadgyakorlatokat ürügyként használja fel más országok megtámadására.    

Blinken: Oroszország akár rövid időn belül is elrendelheti Ukrajna lerohanását

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a tanácskozáson úgy vélekedett, hogy Oroszország akár rövid időn belül is elrendelheti Ukrajna lerohanását, ha találna rá ürügyet. Az amerikai diplomácia irányítója megerősítette, hogy a NATO készen áll, hogy gazdasági és politikai szankciókat foganatosítson, ha ez megtörténne.   

de azt tudjuk, hogy elegendő katonai kapacitást épített ki az ukrán határon ahhoz, hogy ezt gyorsan megtehesse. Fel kell készülnünk minden eshetőségre” – jelentette ki az amerikai külügyminiszter a tanácskozáson jelen lévő újságíróknak. Mint mondta, az Egyesült Államok világossá tette a Kreml számára, hogy „határozottan fog fellépni, többek között olyan nagy hatású intézkedésekkel, amelyektől a múltban tartózkodott”.    

Csütörtökön találkozik Blinken és Lavrov Svédországban

Blinken a tervek szerint csütörtökön Svédországban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű ülésén találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Mint Rigában kifejtette: bátorítani fogja Oroszországot hogy térjenek vissza a helyzet diplomáciai úton történő megoldásához.    

Krisjanis Karins lett miniszterelnök a tanácskozás szerdai ülése után újságíróknak nyilatkozva

a NATO katonai jelenlétének Európa keleti részén történő erősítésére szólított fel. 

„Az orosz katonai erők koncentrációja az ukrán határon, a fehérorosz vezetés által szervezett migránsválság, az orosz gáz korlátozása, és a dezinformációs kampányok mind összefüggnek, és egyetlen céljuk van: Európa destabilizálása” – jelentette ki a lett kormányfő.

(MTI)

Fotó: Evgeny Odinokov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2021. december 03. 14:09
Közben a ruszkik se restek, hanem a "kipcsák" vonalat erősítik:https://www.youtube.com/watch?v=CN0WH0d7dy0&ab_channel=%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8B%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8
Paskai
2021. december 03. 14:03
Itt bővebben látható a "félrevezetett néptömegek" őszinte öröme, amiért aggódnak Blinkenék. Őket miért nem így fogadták Szerbiában, Irakban, Afganisztánban?https://www.youtube.com/watch?v=7LdMRi5UM80&ab_channel=%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8F24
Paskai
2021. december 03. 13:53
A "félrevezetett néptömegek" így fogadták a ruszki felszabadítókat a Krímben:https://www.youtube.com/watch?v=h9RwYPsVpfM&ab_channel=misha
Csakislovacska
2021. december 03. 07:47
Nincs olyan ország hogy ukrajna.a történelem nem ismer ilyet. Tessék elővenni a korábbi térképeket és megkeresni hogy volt e ilyen? Krajna határvidéket jelent,nem egy országot amit azért kreáltak hogy az oroszt zsarolhassák vele. Úgy járt az orosz -ukrajnával-mint mi magyarok a románokkal. Beállt mögéjük a világ és akkorára fújta fel őket,hogy maguk sem hiszik a mai napig. Lengyel Magyar határt!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!