Felmérés: a britek hatoda nem jutott hozzá alapvető élelmiszerekhez az ellátási hiányok miatt

2021. október 08. 19:23

A felmérésbe bevont brit felnőttek 61 százalékának voltak élelmiszervásárlás közben a szokásostól eltérő tapasztalatai.

2021. október 08. 19:23
null

A pénteken ismertetett legfrissebb statisztikai felmérés szerint a brit felnőtt lakosság hatodával fordult elő az elmúlt hetekben, hogy az ellátási hiányok miatt nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni. A brit statisztikai hivatal (ONS) kéthetente közzétett életmódbeli vizsgálatának új összeállítása szerint a szeptember 22. és október 3. közötti időszakban megkérdezett felnőttek 17 százaléka – hozzávetőleg 8 millió ember – számolt be arról, hogy egy-egy vásárlás alkalmával nem sikerült hozzájutnia alapvető élelmiszerekhez, mivel az e kategóriába tartozó, általuk keresett termékek nem voltak kaphatók a boltokban.    

A válaszadók 15 százaléka ugyanebben az időszakban üzemanyagot nem tudott vásárolni,

23 százalék pedig nem alapvetően szükséges élelmiszertermékekhez sem jutott hozzá. A felmérésbe bevont brit felnőttek 61 százalékának voltak élelmiszervásárlás közben a szokásostól eltérő tapasztalatai; az e csoportba tartozók zöme arról számolt be, hogy a megszokottnál kisebb választékot talált az üzletekben.    

A válaszadók 20 százaléka az ONS pénteki ismertetése szerint nem találta meg a boltokban az általa keresett élelmiszerfélét, de sikerült egyenértékű helyettesítő terméket vásárolnia. További

20 százalék viszont nem jutott hozzá ahhoz az élelmiszerhez, amelyet keresett és helyettesítő terméket sem talált. 

A statisztikai hivatal vizsgálatában résztvevők 14 százaléka azt jelezte, hogy több boltot is fel kellett keresnie, mire a szükséges élelmiszerek mindegyikét be tudta szerezni.    

Nagy-Britanniában elsősorban a kínálati oldalon kialakult, egyre szélsőségesebb mértékű munkaerőhiány okoz mindinkább érezhető hiányokat mindenekelőtt a lakossági élelmiszer- és üzemanyag-ellátásban. A teherautósofőrök krónikus hiánya és az ebből eredő ellátási fennakadások szeptember végén országszerte pánikszerű üzemanyag-felvásárláshoz és emiatt hosszabb ideig tartó súlyos hiányokhoz vezettek. A brit statisztikai hivatal pénteki ismertetése szerint a vizsgálatba bevont felnőttek 85 százaléka arról számolt be, hogy nem változtatott élelmiszervásárlási szokásai, és csak 5 százalék mondta azt, hogy mostanában a szokásosnál több élelmiszert vásárol.    

Külföldi kamionsofőröket toboroznak

A brit kormány a héten lehetővé tette a brit vállalatoknak ötezer külföldi kamionsofőr toborzását élelmiszer- és üzemanyagszállítási feladatok ellátására, gyorsított munkavállalási eljárással, de korlátozott időre. A fuvarozói szakma érdekképviseleti szervezeteinek számításai szerint azonban a brit áruszállítási szektorból legalább százezer kamionsofőr hiányzik, nem utolsósorban azért, mert a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta rengeteg uniós munkavállaló távozott Nagy-Britanniából.    

Boris Johnson miniszterelnök megbízásából a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco előző vezérigazgatója, Sir Dave Lewis jövő hétfőtől kormányzati tanácsadóként dolgozik a hiányokat okozó ellátási válság megoldásán.

(MTI)

Fotó: MI NEWS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Latoszog
2021. október 11. 11:54
A végén még az eddig befogadott BLM menekültek megelégelik az ellátatlanságot, és a La Manche csatornán pánikszerűen vissza menekülnek a francia elnyomókhoz.
masikhozzaszolo
2021. október 09. 09:17
Nincs mit próbálni. Elfogyott a puding!
ergo07
2021. október 08. 20:47
Majdnem megsajnáltam őket. Aztán mégse
BossN
2021. október 08. 20:26
Bullshit. Mindent lehet kapni. Lefeljebb nem dugig vannak a polcok estére, csak félig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!