Népfelkelésre szólított fel az etióp elnök a tigrei lázadók ellen

2021. augusztus 10. 17:53

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök arra szólított fel szerdán minden „alkalmas” állampolgárt, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz, így támogatva a harcot a Tigré tartományi lázadók ellen.

2021. augusztus 10. 17:53
null

Az északi tartományban tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.    

– közölte a kormányfő. Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták a tartomány székhelyét, ezt azonban a szemben álló fél elutasította.    

Az utóbbi hetekben átterjedtek az összecsapások a szomszédos régiókra is, amelyekben ezért mintegy 170 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.    

Az ENSZ szerint milliók szorulnak sürgős élelmiszersegélyre Tigrében. Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő brutális kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az etiópiai szövetségi erőket támogató eritreai katonák részéről.

(MTI)

Fotó: Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pepita
2021. augusztus 10. 21:57
Afrikában van normálisan működő állam ???
szalard
2021. augusztus 10. 18:44
Volt egy tigrei (tigrinya) ismerősöm, aki 10 évvel ezelőtt elmesélte nekem az etiópiai tigrinyák helyzetét. Ők egy keresztény népcsoport, akik olyan helyzetben vannak, mint a székelyek. Úgy tűnik, hogy megúnhatták ezt a helyzetet. Mindenesetre Etiópia muszlim elnöke, aki az egész etióp népet népirtásra buzdítja a tigrinyák ellen, már a muszlim többségű Ogaden régióban évek óta dúló keresztényellenes népirtás ellen nem akar népfelkelést indítani... Vajon miért, teszem fel az álnaiv kérdést...
az ember
2021. augusztus 10. 18:02
Tigrének el kell szakadnia Etiópiától, támogatom a függetlenségi törekvéseiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!