Meghozta első döntéseit a Facebook „legfelsőbb felügyeleti szerve”

2021. január 29. 08:25

A testület szerint az oldal négy esetben is hibázott.

2021. január 29. 08:25
null

Tavaly ősszel kezdte meg a működését a Facebook újonnan felállított felügyeleti szerve amelynek magyar tagja is van – írja a hvg. A testület csütörtökön hozta meg első döntéseit, melyek alapján a Facebook öt vizsgált esetből négyben hibásan járt el a moderáció során.

Az egyik esetben egy mellrákkal kapcsolatos Instagram-bejegyzést törölt az oldal automatikusan, mert női mellbimbók voltak láthatók rajta. A testület azonban úgy ítélte, hogy ilyen esetben kivételt kell tenni a meztelenséggel kapcsolatos irányelvek alkalmazása alól. A határozat szerint hibásan jártak el azon poszt eltávolításakor is, melyen egy – tévesen – Joseph Goebbels náci propagandaminiszternek tulajdonított idézet volt olvasható, minthogy a felhasználónak nem volt célja annak népszerűsítése, pont az abban megfogalmazottak ellen foglalt állást. Egy olyan bejegyzést is vissza kell állítani, amely téves információkat tartalmazott a koronavírusról, a szakemberek szerint ugyanis az nem jelentett veszélyt. Végezetül egy halott szíriai kisgyereket ábrázoló fényképet is hibásan törölt a felügyeleti tanács szerint a Facebook, mivel az ugyan sértő volt, nem érte el a gyűlöletbeszéd szintjét.

A portál kiemeli: az első határozatokat komoly nemzetközi figyelem övezi, ugyanis azok adhatnak egyfajta képet arról, hogy a szerv mennyire független a világ legnagyobb közösségi oldalának számító platformtól, különösen most, amikor Donald Trump előző amerikai elnök fiókjának felfüggesztésével kapcsolatban is zajlik már az eljárás. Elméletben a felügyeleti szerv döntései során nem veheti figyelembe a Facebook érdekeit.

Nyitókép: Olivier Douliery / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MartyMcFly1985
2021. február 01. 17:16
Onnan lehet tudni, hogy "ballibsi" moslék az egész, hogy saját maguk ülnek a zsűribe, és kirakatpereket rendeznek, majd elvárják az ünneplést. Ez az ország is megszenvedte már ezt pont elég ideig, hogy átlásson rajta mindenki, aki nem segghülye vagy ideológiailag motivált.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. január 29. 14:12
A legkisebb gyerekem üres profilját amit regisztráció után percekkel véglegesen(!) töröltetek mikor állítjátok vissza? 2140? #balfaxok #bravenewworld #1984
zakar zoltán béla
2021. január 29. 12:02
Szart nem olvasok!
elfújta az ellenszél
2021. január 29. 11:04
Összedőlt a ház a földrengésben, a maradékot elvitte az árviz. De ne aggódjanak, az önkormányzat hamarosan kicseréli a kopott utcanévtáblát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!