Újabb rekordszintre nőtt májusban a légkör szén-dioxid koncentrációja

2020. június 04. 18:16

A múlt hónapban a szén-dioxid koncentráció elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb érték.

2020. június 04. 18:16

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb – 414,8 ppm – érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.

„A koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására világszerte bevezetett utazási korlátozások, kijárási tilalmak lelassították a szén-dioxid-koncentráció növekedését, amely 2,8 ppm-mel lett volna magasabb májusban ezen korlátozások nélkül” – idézte a The Guardian című brit napilap honlapja Ralph Keelinget, a Scripps Óceánkutató Intézet professzorát, aki szerint ezen korlátozások csak kicsiny szerepet játszottak a növekedés feltartóztatásában.

 „Az emberek csodálkozhatnak azon, hogy a járványra adott válasz nem volt nagyobb hatással a szén-dioxid-szintre. De a  szén-dioxid felgyülemlése a légkörben olyan, mint a szemét szaporodása a szemétlerakóban. Ahogy folytatódik a kibocsátás, úgy gyülemlik fel a légkörben. A válság lelassította az emissziót, de nem annyira, hogy az észlelhetően jelentkezzen a Mauna Loa-i mérésekben. Jóval inkább számítani fog az, hogy milyen útra lépünk a járvány után” – tette hozzá Keeling.

Április elején a napi szén-dioxid-kibocsátás világszerte átlagosan mintegy 17 százalékkal csökkent a múlt hónapban közzétett adatok szerint.

Ahogy enyhítenek a korlátozásokon, az emisszió csökkenés idén egész évre kivetítve 4-7 százalék közötti lehet 2019-hez képest.

Ez még nem lenne észlelhető különbség a párizsi klímamegállapodásban megfogalmazott célok – a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása –tekintetében. Ha egy 20-30 százalékos emissziócsökkenés 6-12 hónapon át fennmaradna, akkor lassulna a Mauna Loán mért szén-dioxid-kibocsátás növekedésének üteme a Scripps tudósai szerint.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. június 05. 08:13
Hirtelen a békeharc jut az eszembe, meg hogy az 1984-ben mindig harcolnak valai ellenség ellen. Ez most a klímaharc. Ez is ugyanaz.
békalepcse
2020. június 04. 19:48
A föld anyagkörforgalmához viszonyítva az emberi tevékenység elenyésző. Azonban annak az anyagkörforgalomnak a pillanatnyi helyzete bizony nagyon fontos lenne! A legfontosabb ebben a történetben a vizek kezelése, amit a világ minden táján lecsapo!ank és így a széndioxid nem tud feloldódni és a mélybe távozni a víz segítségével! A vízben oldódik a széndioxid, de nehezebb a víznél és elindul lefele! Senkit ne tévesszen meg a szóda buborékja, mert az amikor kiválik a vízből gáz halmazállapotúvá válik, de oldott molekula tömegében nehezebb!!! Na ezt a lehetőséget alakította át az ember, amiért kezd a légkörben felgyűlni a széndioxid! A mélybe lekerült széndioxid vulkánok kitörésekor kerül nagy mennyiségben a légkörbe, egyébként meg a föld mélyében kőolajjá alakul, hő hatására és és vízzel elgyedve.
certus
2020. június 04. 19:02
Valami nagyon nem stimmel ezzel a humán faktorral, mert sem az ipar, sem a közlekedés nem pörgött úgy mint szokott- A felgyülemlés sem lineáris tekintettel arra, hogy a zöldtömeg is most "durrant be". Valami más oka lesz ennek, csak az meglőheti a narratívát.
__Y__
2020. június 04. 19:00
" 417,2 ppm" Milyen rekordról beszélünk itt?! A Jura korban 1950 ppm volt a légkor CO2 koncentrációja (elsősorban az igen aktív vulkáni tevékenység miatt), akkor az emberiségnek még se híre se hamva nem volt a Földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!