A Beneš-dekrétumok még 75 év után is problémát okoznak

2020. május 21. 09:37

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése nyomán a szlovák kormánynak is lépnie kell.

2020. május 21. 09:37

Az állam a Beneš-dekrétumok alapján annak ellenére is elkobozná egy magánszemély földjét, hogy az európai emberjogi törvényszék kimondta, a szlovák bíróságok igazságtalanul jártak el a földtulajdonossal szemben, írja az Új Szó. A vagyonelkobzás alapja, hogy az illető felmenői magyarok voltak.

A szlovák igazságügyi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményében elismeri, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága kedden elmarasztalta Szlovákiát, mert az Állami Erdőgazdaság (Lesy Slovenskej republiky) a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akar elkobozni egy magánszemély tulajdonában lévő 35 hektárnyi erdőt. Érdekes módon a közlemény nem nevezi meg a magyarokat és németeket jogaiktól megfosztó 75 évvel ezelőtti dekrétumot, csak „1945-ből származó kormányhatározatként” hivatkoznak rá. Az igazságügyi tárcára máskor azonban jellemző, hogy a jogszabályokat teljes nevükön említi. Az állami erdővállalat által hivatkozott dekrétum pontos neve így hangzik: „A Szlovák Nemzeti Tanácsnak a 104/1945 számú, a németek, a magyarok és a szlovák nemzet árulói és ellenségei által birtokolt mezőgazdasági tulajdonnak a konfiskálásáról és gyorsított szétosztásáról szóló határozata.

Fiala-Butora János, a strasbourgi emberjogi perek szakértője, aki a jelen nemzetközi ügyben a magánszemély oldalán megbízott szakértőként vett részt, elmondta, az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése nyomán a szlovák kormánynak is lépnie kell. A jogász szerint az igazságügyi minisztériumnak a strasbourgi döntés nyomán elő kellene készítenie a nemzetközi törvényszék által kifogásolt szlovák jogi intézmény, a főügyészi felülvizsgálati kérelem megváltoztatására vonatkozó törvénymódosítást. Egy ilyen főügyészi beavatkozással tudták ugyanis elindítani a korábban már jogerős, a magántulajdon elkobzását elutasító bírósági döntések megváltoztatását.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az igazságügyi tárcát is, arra voltunk kíváncsiak, mit lépnek az ügyben. A minisztérium válasza azonban kevés konkrétumot tartalmaz. „A Szlovák Köztársaság köteles végrehajtani, egyben elfogadni olyan szükséges, individuális és általános intézkedéseket, amelyek hatásosságát az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága értékeli majd ki” – írja a tárca. Hozzáteszik, hogy értesítik a Főügyészséget, a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot is, hogy a hasonló esetben hozott döntéseik során vegyék figyelembe a nemzetközi törvényszék álláspontját.

Fiala-Butora szerint az ügy arra is rávilágít, hogy a Beneš-dekrétumok még ma is problémát okoznak, hiszen ma is vagyonelkobzások hivatkozási alapjaként szolgálhatnak. A jogász arra emlékeztet, hogy még Szlovákia uniós csatlakozási tárgyalásainak idejében az Európai Bizottság is vizsgálta a dekrétumok kérdését.

Azzal zárták a vizsgálatot, hogy ha ezek a rendelkezések valóban nem okoznak a jelenben problémát, ahogy azt a szlovák kormány állítja, akkor nem firtatják, hogy a dekrétumok ellentétesek-e az unió jogrendjével. De ez a helyzet most megváltozott” – fogalmazott a szakember.

(Új Szó)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2020. május 21. 10:51
Sumák Nyugat-Mucsa és az internáci hülyelvtárs, lapító brüsszeliták is elmehetnek a jó büdös francba!
ipekakuana
2020. május 21. 10:45
Azért remélem érezzük a kettős mércét: bennünket ocsmány módon támadnak a "koronatörvény" miatt, amit ha bárki elolvas (elég rövid és érhető!), megnyugodhat - tót és cseh tezsvíreink viszont a mai napig az aktív jogrendjük részeként hatályban tartják ezt a gyalázatos dekrétumhalmazt, ami Európa legsötétebb óráit idézi fel. De ez nem baj, ugye? Ez rendben van. Donáth és a többi ügyeletes okos, most nem kellene posztolni valami ízeset? Ha már az EU ennyire XX. századi...
basisolder
2020. május 21. 10:15
Sajnos a Benes dekrétum a cseh- és szlovák államiság egyik alapelve, aki ezt bármilyen szinten megmeri kérdőjelezni az Csehországot vagy Szlovákiát támadja! A nemzeti és nacionalista gondolkodásuk egyik alapelve!
Nehidd El
2020. május 21. 09:43
Várom, hogy Donáth Annácska vagy FeGyőr végre nyíltan kiálljon a Benes-dekrétumok mellett, mondjuk lehetne követelni egy újabb jogfosztást. Vagy ahogy Szabau meg a déká miniben: ők azt követelhetnék, hogy vegyék el az összes magyartól legalább a maszkját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!