Ünnepé nyilváníthatja Trianont a román parlament

2019. december 03. 15:13

A szakbizottság ajánlását már elnyerte a román képviselőházban a Trianon-évfordulót ünneppé nyilvánító tervezet.

2019. december 03. 15:13

Ahogy korábban mi is megírtuk, két PSD-s szenátor tett javaslatot arra, hogy nyilvánítsák ünneppé a trianoni békediktátum évfordulóját Romániában. Kedden meg is kapta az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti jobbközép kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) támogatásával a román képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását a törvénytervezet. Ez a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában.

Erről Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szakbizottság tagja számolt be közösségi oldalán. Úgy értékelte: a tervezet sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház plénuma is elfogadja, Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

(MTI)

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. december 06. 16:04
Kovács Vilmos- Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka- azt is elmondta: a magyar fél képviselőjeként azzal kapcsolatban is kétségeit fogalmazta meg, hogy mi szükség van a temetőben ötven olyan keresztre, amelyen az “ismeretlen román hős” felirat áll, amikor a román védelmi minisztériumnak alárendelt ONCE álláspontja szerint 11 román katona nyugszik a temetőben, a magyar fél pedig iratokkal bizonyította, hogy a 11 románnak vélt hős közül öt magyar katona, egy pedig orosz katona volt. “Legfeljebb öt román katona nyugszik a temetőben, de nem kaptunk kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy mit jelképez a nekik állított ötven kereszt” - nyilatkozott az ezredes. Úgy tűnik a következő 100 év sem lesz elegendő a kérdések tisztázására.
Béna Géza
2019. december 04. 11:40
Az oláhok meg tehetik akkor ünnepelnek amikor jónak látják . A törökök 150 évig voltak, itt kis szerencsével a magyaroknak is végre össze jöhet egy ünnep
Saksafar
2019. december 03. 20:23
Ezt az EU-ban meg lehet tenni? Nem gusztustalan és etikátlan kissé? Egy újabb bizonyítéka annak, hogy ezek pontosan tudják, hogy Erdély soha nem volt román terület, egy ilyen döntéssel is legalizálni próbálják, csakhogy azt sohasem lehet, mert úgyis visszakerül ami visszajár, ami nem tartozik oda..
IV. Fawkes
2019. december 03. 19:33
Ünneppé. Javítsátok már ki, dél óta így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!