A szófiai orosz nagykövetség nem érti, miért zavarja a bolgárokat a „felszabadításról” szóló kiállításuk

2019. szeptember 03. 22:24

Szerintük a kiállítás csupán orosz levéltárak anyagait mutatja be a bolgár érdeklődőknek.

2019. szeptember 03. 22:24

Élesen bírálta a bolgár külügyminisztérium kedden azt a szófiai orosz nagykövetség által szervezett, szeptember 9-én nyíló kiállítást, amelyet az orosz szóhasználat szerint „​Kelet-Európának a nácizmus alóli felszabadítása 75. évfordulója” alkalmából szeptember 9-én nyitnak meg az orosz kulturális intézetben. Az egykor a szovjet érdekszférába tartozó, ma EU- és NATO-tag Bulgária külügyminisztériuma felszólította Oroszország szófiai nagykövetségét, hogy határolódjon el ettől a „kétes” történelmi kiállítástól, amely felszabadításként állítja be a szovjet csapatok 1944-es bulgáriai bevonulását. A tárca szerint a rendezvény felér a bolgár belügyekbe való beavatkozással.

A tárca, bár elismeri a szovjet hadsereg kulcsszerepét a náci Németország felett aratott győzelemben, emlékeztet, hogy a Szovjetunió a hidegháború idején erőszakkal elvágta Kelet-Közép-Európát a kontinens nyugati felétől. „A szovjet hadsereg bajonettjei fél évszázad elnyomást, a civil öntudat elfojtását, torz gazdaságfejlődést és a fejlett európai államoktól való leszakadást hozták Kelet- és Közép-Európa országaira” – olvasható a közleményben.

Az orosz nagykövetség értetlenségének adott hangot a bolgár tárca közleménye felett. Szerinte a kiállítás csupán orosz levéltárak anyagait mutatja be a bolgár érdeklődőknek. Több közülük korábban ismeretlen volt, vagy csak az utóbbi időben oldották fel titkosságukat. A nagykövetség leszögezte: a kiállításnak semmi köze a bolgár belpolitikai folyamatokhoz. A tárlatot a szófiai orosz kulturális és információs központban tervezik megnyitni az 1944. szeptember 9-i bolgár államcsíny – a kommunisták és szövetségeseik, az úgynevezett Hazafias Front szófiai hatalomátvétele – évfordulója alkalmából. A Vörös Hadsereg 1944. szeptember 8-án lépett bolgár területre, kommunista uralom alá taszítva az országot a következő 45 évben.

A bolgár társadalom máig megosztott a kommunista időszak megítélésében. Sokan nosztalgiát éreznek iránta egyebek között a bűnözés alacsony szintje, az ingyenes oktatás és egészségügyi ellátás miatt, míg mások a máskéntgondolkodók és az egyéni szabadságjogok eltiprására emlékeznek. A második legnagyobb politikai erő, a kommunista párt utódszervezete, a Szocialista Párt hívei máig koszorúznak szeptember 9-én a Szovjet Hadsereg emlékművénél. A liberális és jobboldali politikai pártok viszont inkább a kommunista rezsim becslések szerint több mint 20 ezer kivégzett áldozatára emlékeznek ezen a napon.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2019. szeptember 04. 11:40
Oroszok szabadítottak fel minket is, ezért örök hálával tartozunk nekik, most talán jobb az Európai unióban lenni, mint szovjet érdekszférába, migránsokat akarnak betelepíteni, legalább akkor nem akartak.
kumkum
2019. szeptember 04. 10:32
A bolgárok teljesen máshogy viszonyulnak az oroszokhoz, mint mi magyarok. Nekünk a szovjet megszállás 50 éve és 1956 a meghatározó. A bolgárokat az oroszok szabadították fel a majdnem 500 (!) éves török uralom alól. Sokkal barátibb a viszony közöttük. A többség számára ott inkább nagytesó, mintsem elnyomó megszálló az orosz medve.
balbako_
2019. szeptember 04. 09:23
Azért nálunk nem is próbálkoztak....
syphax
2019. szeptember 04. 06:29
"... amelyet az orosz szóhasználat szerint „​Kelet-Európának a nácizmus alóli felszabadítása 75. évfordulója” alkalmából szeptember 9-én nyitnak meg az orosz kulturális intézetben. " Háátigen.A korabeli SZTÁLINI SZÓ-, és fogalomhasználat "OKKUPÁCIJÁ"-t mondott és nem(!) "OSZVABAZSGYENYIJE"-T. MAGYARORSZÁGRA NÉZVÉST AKKORIBAN MINDENKÉPPEN MEGSZÁLLÁSRÓL BESZÉTEK A RUSZKIK ÉS NEM FÖLSZABADITÁSRÓL! Viszont. Tény és való, hogy a moszkovita, hizelgő és szervilis lelkületű komcsik--magyar-zsidó komcsik--nagy hévvel nevezték ápr 4-et "fölszabaditás"-nak, miközben a ruszkik maguk megszállásnak nevezték a figurát, a magyar hizelgés ellenére is. Bulgáriában ugyanez lehet a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a bolgárok hamarabb szembefordultak a nlmetekkel--akiknek az oldalán harcoltak épp úgy mint mi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!