Évtizedekig tarthat a Notre-Dame újjáépítése – mondja a kölni dóm főépítésze

2019. április 16. 19:15

Peter Füssenich elmondta: a tüzet követő napok döntőek lehetnek.

2019. április 16. 19:15

Évtizedekig tarthat a párizsi Notre-Dame újjáépítése a hétfői tűzvész után a kölni dóm főépítésze szerint.

Peter Füssenich, a német gótikus katedrális rekonstrukciós munkálatait vezető szakember kedden az RTL csatornának nyilatkozott.

Azon spekulálni most, hogy mennyi ideig tartana az újjáépítés és mennyi pénzt emésztene fel: mintha üveggömbbe tekintenénk. Évekbe, talán évtizedekbe is kerülhet, amíg a borzalmas tűzvész okozta utolsó sérülést is maradéktalanul kijavítják” – mondta.

A kölni dóm a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, kijavításuk több mint 70 éve zajlik.

Az építész „európai méretű tragédiának” nevezte a hétfő esti tüzet, mivel a kontinens számos templomának és katedrálisának építőit ihlették francia épületek.

A dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a tüzet követő napok döntőek lehetnek. A leégett tetőszerkezet alatti kő fedélboltozat az oltáshoz használt víztől teljesen átázhatott, a boltozat súlya így többszörösére növekedhetett.

Várni kell néhány napot, hogy lássuk, kitart-e a boltozat a túlsúly ellenére is” – magyarázta. „Amikor a Notre-Dame utolsó kövét a helyére illesztették, akkor tették le a kölni dóm alapkövét. Mindannyian érintettek vagyunk ebből a szempontból" – fogalmazott.

A kölni dóm tetőszerkezetének fagerendáit vasra cserélték a 19. században, ami azt jelenti, hogy egy tűzvész kisebb pusztítást végezhetne – tette hozzá Füssenich.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. április 16. 22:07
Évtizedekig biztos nem tart, mert már nincsenek a kereszténységnek évtizedei Franciaországban. Persze, ha mecsetnek építik újra, akkor még megtérülhetnek a belefeccölt euro-milliók :-)
zalai láma
2019. április 16. 21:44
Szerintem se támogassa a magyar kormány a Notre-Dame újjáépítését.Egyrészről a franciák sem támogatták a Mátyás- templom felújítását,más részről meg ha van még annyi keresztény Franciaországban amennyi...,akkor adakozzanak és építsék fel saját maguk,ha meg nincs már annyi keresztény akkor meg minek újjá építeni?! Ha jól emlékszem,a franciáknál esett meg az az eset is,hogy az egyik városuk közterületéről el akarták távolíttatni II. János Pál emlékművét!!! Most megy a hablatyolás hogy a Notre-Dame az európai kultúra része meg bla bla bla,bezzeg az európai alkotmányba még se vették be hogy az európai kultúra a keresztény értékeken és elveken nyugszik...
teljesenertelmetlen
2019. április 16. 21:01
Hova kapkodjanak? A katedrálisok építése mindig is évtizedekig tartott, még akkor is, amikor a maiaknál sokkal nagyobb tudású építőművészek dolgoztak. Én inkább attól félek, hogy ha összeszarják magukat, akkor sem tudják produkálni azt a színvonalat, amit 800 évvel ezelőtt tudtak...
Edvind Johnsson 4.0
2019. április 16. 20:57
Ha a migránycs hátterű francia lakosság ilyen ütemben szaporodik, akkor még az is kérdéssé válhat, hogy egyáltalán katolikus templomá fogják-e megépíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!