Megvédte Robert E. Lee-t a Fehér Ház kabinetfőnöke

2017. október 31. 10:48

Robert E. Lee, a konföderációs hadsereg főparancsnoka „tiszteletreméltó” ember volt John F. Kelly tábornok, a Fehér Ház kabinetfőnöke szerint – írja a Washington Post.

2017. október 31. 10:48

A Fehér Ház kabinetfőnöke, John F. Kelly tábornok szerint Robert E. Lee, a konföderációs hadsereg főparancsnoka „tiszteletreméltó” ember volt – írja a Washington Post.

John F. Kelly a Fox Newsnak adott hétfő este interjút. Arra a hírre reagálva, hogy eltávolították a George Washingtonra és a konföderációs tábornokra emlékező táblákat egy virginiai templomból, a kabinetfőnök kifejtette: „Azt kell mondanom, hogy Robert E. Lee tiszteletreméltó ember volt, aki feladta az országa iránti hűségét, hogy az államáért harcoljon, mely 150 évvel ezelőtt fontosabb volt, mint az államszövetség. Ez persze ma már máshogy van. A polgárháborúhoz a kompromisszumképtelenség vezetett, és mindkét oldalon becsületes férfiak és nők vettek részt a háborúban, akiknek a lelkiismeretük diktálta a magatartásukat.”

Úgy gondolom, társadalomként és egyénként egyaránt hibát követünk el azzal, ha a jó és a rosszról alkotott mai fogalmainkat a 100, 200, 300 évvel ezelőtti vagy még régebbi eseményekre vonatkoztatjuk, azt mondva például, hogy amit Kolumbusz Kristóf tett, az rossz volt” – tette hozzá Kelly. Az interjú nagy vihart kavart a közösségi felületeken. A Color of Change nevű, faji egyenlőséggel foglalkozó nonprofit szervezet szerint Kelly kijelentései tévesek, a szabadság és a rabszolgaság között ugyanis nincs kompromisszum. A Washington Post cikke rámutat: az amerikai 54 százaléka a déli büszkeség, és nem a fehér felsőbbrendűség jelképeiként tekint a konföderációs emlékművekre.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2017. november 01. 09:54
A legviccesebb az egészben, hogyha nem lett volna rabszolgatartás Amerikában, akkor a mostani nagypofájú amerikai négerek ott nyomrognának valahol Afrikában. Igazából ők jártak legjobban a rabszolgasággal.
Gregorius
2017. október 31. 17:03
Lee egy becsületes, korrekt katona volt, akinek a nevéhez semmilyen háborús bűn nem kapcsolódik. Úgy rémlik, hogy az Északiak is vezető posztot ajánlottak fel Neki, ismerve a képességeit, Ő azonban a szülőföldjét választotta. Békén kell hagyni az emlékét, ahol van szobra azt meg kell hagyni. Az sem jó megoldás, hogy Washington emléktábláját vakarják le a falról, hiszen óriási érdemeket szerzett a Függetlenségi Háborúban, és azt sem felejthetik el, hogy végrendeletében felszabadította a rabszolgáit, nagyon más volt a XVIII. század, nem ítélkezhetnek mai szemmel.
kgyula
2017. október 31. 12:15
Leenek olyan tekintélye volt az ellenoldalon is, hogy a győztes Grant tábornok az appomattox-i fegyverletételnél nem vette át Lee kardját...
kgyula
2017. október 31. 12:12
"...faji egyenlőséggel foglalkozó nonprofit szervezet szerint Kelly kijelentései tévesek, a szabadság és a rabszolgaság között ugyanis nincs kompromisszum." Ma nincs. Kétszáz évvel ezelőtt volt (1820 - Missouri-kompromisszum)... :) Vagyis Kellynek igza van: ne vetítsünk vissza a múltba mai értékeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!