Megszerezte Obama Trumpnak írt levelét a CNN

2017. szeptember 04. 15:04

Tanácsokkal teletűzdelt levelet írt utódjának, Donald Trumpnak Barack Obama. Üzenetével, melyet a CNN hozott nyilvánosságra, megtartotta a George H. W. Bush által kialakított hagyományt, miszerint a leköszönő elnök levelet ír utódjának.

2017. szeptember 04. 15:04

Régi hagyományt tartott életben Barack Obama: utolsó munkanapján Donald Trumpnak, az új elnöknek szóló levelet csúsztatott az Ovális Iroda íróasztalának egyik szekrényébe. Az első ilyen levél 1992-ben született, mikor a távozó George H. W. Bush kívánt sok szerencsét Bill Clinton munkájához – azóta minden elnök, így Obama is folytatta a hagyományt. A 275 szavas levél – melyet a CNN szerzett meg – egyben az utolsó alkalom is volt, hogy Obama és Trump felvette a kapcsolatot egymással.

Tanácsok egy volt elnöktől

Obama levelében gratulált Trumpnak választási győzelméhez, kiemelve, hogy amerikaiak milliói hisznek az új elnökben, és párttól függetlenül mindenki a további jólétben és biztonságban reménykedik Trump ciklusa alatt.

Kifejti, hogy ők mint elnökök szerencsésnek érezhetik magukat – de mivel nem mindenki ilyen szerencsés, a feladat az, hogy minden gyermek és család számára megnyissák a felemelkedés lehetőségét. Szó esett az Egyesült Államok világon belüli szerepéről is: Obama úgy tartja, „megkérdőjelezhetetlen, hogy a világot Amerika vezeti”.

Ezért a feladat, „hogy fenntartsuk azt a jelenlegi nemzetközi rendszert, mely a hidegháború vége óta fennáll, és melytől vagyonunk és szabadságunk függ” – fejtette ki.

Szerénység és demokrácia

Végül szerénységre intette az elnököt, emlékeztetve, hogy csak ideiglenes lakója a Fehér Háznak. Ezért Trumpnak is meg kell őriznie azokat a demokratikus intézményeket és hagyományokat, amelyekért az amerikaiak korábban küzdöttek. Figyelmeztetett: a napi politika nehézségeitől függetlenül a demokrácia intézményeit Trumpnak legalább olyan erősen kell hátrahagynia, ahogyan megkapta őket.

A levélről már korábban is tudhattunk, de mostanáig nem olvashattuk annak teljes szövegét: Trump többször is beszélt róla, volt, hogy meg is mutatta a borítékot az újságíróknak. Obama szövegéről pedig az elnök úgy nyilatkozott, mint ami „hosszú, komplex és elgondolkodtató volt”.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2017. szeptember 04. 23:27
"Megszerezte Obama Trumpnak írt levelét a CNN" Azaz odaadták nekik. Duma, duma és duma.
Morgen
2017. szeptember 04. 23:22
Engem érdekelne, hogyan lehet megszerezni egy leköszönő elnök levelét, amelyet az utódjának írt?
zakar zoltán béla
2017. szeptember 04. 20:39
él,kmn bvcdfrtz67uikl,m
holder
2017. szeptember 04. 19:33
Obama levelét Soros írta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!