Elhunyt Zbigniew Brzezinski, Carter amerikai elnök volt főtanácsadója

2017. május 27. 09:34

Meghalt Jimmy Carter amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washingtonban. Zbigniew Brzezinski 89 éves volt.

2017. május 27. 09:34

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washingtonban. Halálhírét lánya, Mika Brzezinski, a MSNBC televízió munkatársa jelentette be az egyik közösségi oldalon. „A leglelkesítőbb, legszeretőbb és legodaadóbb édesapa volt, akit egy lány kívánhat magának” – fogalmazott Mika Brzezinski.  

A lengyel származású Brzezinski 1928-ban Varsóban született, politikus, politológus és geostratéga, 1977 és 1981 között az akkori amerikai elnök, a demokrata párti Jimmy Carter nemzetbiztonsági főtanácsadója volt. Ezután is az amerikai politikai élet egyik meghatározó személyiségeként tartották számon.

Carter munkatársaként döntő szerepe volt abban, hogy 1979-ben az elnök Bécsben aláírhatta a SALT-2 néven ismert, a hadászati fegyverzetek korlátozásáról szóló amerikai-szovjet megállapodást. Sokat tett a kínai kapcsolatok normalizálásáért és például az izraeli kormányfő Menáhem Begin és az egyiptomi elnök, Anvár Szadat közötti kapcsolatok javításáért is, ami végül elvezetett a Camp David-i békéhez. Az utóbbi években azon munkálkodott, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat a NATO-ba integrálják.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. május 27. 17:45
"Meghalt Jimmy Carter amerikai elnök...." Így nem kezdünk mondatot, mert félreértető. lőször mindig azt írjuk le, hogy ki halt meg, aztán hogy kinek volt a kije, Így: Meghalt Zbigniew Brzezinski, Jimmy Carter elnök főtanácsadója Ha mindenáron Carterrel akarunk kezdeni akkor így? Jimmy Carter elnök főtanácsadója Zbigniew Brzezinski meghalt.
antioxi
2017. május 27. 17:33
Mit ad Isten: Zbigniew Brzezinski is zsidó és nagy stratéga volt. Hogy csinálják, hogy minden jelentős figura zsidó? El kellene tanulni a "technikájukat"-:) Mindamellett nyugodjék békében!
tango47
2017. május 27. 16:26
Hát Picasso nem róla mintázta a békegalambot.
brekker
2017. május 27. 13:34
Még tovább menve, melyik típus az, amelyik fenntartható módon fog együttélni az őt körülvevő természettel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!