Kiszivárogtatás: Cameron bent akarja tartani Nagy-Britanniát az EU-ban

2015. június 26. 21:38

A The Guardian című vezető baloldali napilap online kiadása egy bizalmas leiratból idézve kiszivárogtatta, hogy David Cameron brit miniszterelnök „szilárd eltökéltséggel” arra fog törekedni, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon. A miniszterelnöki hivatal illetékese nem cáfolta meg a kiszivárogtatott leirat létezését.

2015. június 26. 21:38

A médiában kiszivárgott pénteki értesülések szerint David Cameron brit miniszterelnök „szilárd eltökéltséggel” arra fog törekedni az országa EU-tagságáról tervezett népszavazás kampányában, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

A The Guardian című vezető baloldali napilap online kiadása idéz egy bizalmas leiratból, amely Cameron és egy másik, meg nem nevezett EU-vezető beszélgetését rögzíti. A laphoz eljuttatott dokumentum szerint a brit kormányfő azt mondta tárgyalópartnerének, hogy a referendum kampányában az EU-tagság feladásának kockázatait kívánja markánsan hangsúlyozni.

A diplomáciai leirat szerint a megbeszélésen Cameron kijelentette: bízik abban, hogy a választók a jelenlegi helyzet – vagyis a brit EU-tagság – fenntartására voksolnak, ha ennek alternatíváit sikerül kockázatosként bemutatni.

A konzervatív párti miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne. 

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. A The Guardian által idézett dokumentum szerint Cameron igyekezett „gondosan összeválogatni tárgyalási kívánságlistáját, és ügyelt arra is, hogy e lista ne legyen túl hosszú”.

A diplomáciai leiratból kitűnik az is, hogy Cameron jóval az általa 2017 végében kijelölt határidő előtt, már jövőre szeretné megtartani a népszavazást. David Cameron az idézett irat szerint azt is kijelentette tárgyalópartnerének, hogy „Angela és Matteo” – vagyis Angela Merkel német kancellár és Matteo Renzi olasz kormányfő – kedvezően fogadta az EU-reformokra tett javaslatait, de a franciák „óvatosabbak” voltak.

A Downing Street szóvivője a BBC érdeklődésére csak annyit mondott a kiszivárogtatással kapcsolatban, hogy a kormány „nem kíván folyamatos helyszíni közvetítést adni” az EU-reformokról szóló tárgyalásokról. A miniszterelnöki hivatal illetékese ugyanakkor nem is cáfolta a kiszivárogtatott leirat létezését.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. június 28. 10:19
"Kiszivárogtatás: Cameron bent akarja tartani Nagy-Britanniát az EU-ban" ............. Ezek mind egyformák! "Ne azt nézzék amit mondok, hanem azt, amit csinálok" A sok birka fasz meg hisz nekik.
berzsian56
2015. június 27. 10:22
Cameron el fogja érni a Lisszaboni szerződés ujratárgyalását, mert ez az egyedüli célja. Már a tagállamok nagy része is tudja ,hogy ez elkerülhetetlen csak nem mernek belevágni. Ideje teljesen uj alapokra helyezni az EU működését, mert a jelenlegi szabályozásokkal már nem lehet megoldani sem a bevándorlást, sem a gazdasági problémákat. A jelen helyzet csak elodázza problémákat és a bajokat a szőnyeg alá söpri. Ez ugyan kockázatos lépés, de magyarországnak is elsőszámú érdeke. Amennyiben a jelenlegi helyzet hosszútávon fennmarad, az Európa végleges kifárasztásához ,a lecsúszáshoz vezet.
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 08:31
tango47 2015. június 26. 21:52 Az EU alkalmatlan vezetése helyett kellene kitalálni valami hatékonyabb irányítást. Már hogy lenne alkalmatlan Junker? Olyan jól csalta az adót multik 100-ainak Luxemburgban hogy még miniszterelnük is lehetett belőle Most meg eu bolsevik Bizottsági elnük
Zsinagóga Gyurcsány Orbán
2015. június 27. 00:30
Fakutya Vigyora http://Je suis Csemer Boglárka [Hozzászóló kiszűrése] 2015. június 26. 22:09 @egysegelem Hát nem a téeszcsébe belépni nem akaró magyar parasztra, az biztos. Dehogy orbán győző BOLSEVIK KOMMUNISTA PÁRTTITKÁR GÁNTI KÖBÁNYÁJÁBA!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!