Holokauszt: Emlékülés a Bundestagban

2014. január 27. 21:04

A Bundestagban nem csak a holokauszt nemzetközi emléknapjáról, hanem Leningrád felszabadításáról is megemlékeztek.

2014. január 27. 21:04

A nemzetiszocializmus áldozatai előtt tisztelgő emlékülést tartottak hétfőn Berlinben a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 69., és Leningrád – a mai Szentpétervár - felszabadításának 70. évfordulója alkalmából.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke az ülést megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy demokratikus kötelesség fellépni a kirekesztés, az idegengyűlölet, az antiszemita bűncselekmények ellen. „Németországban nem tűrhető el az intolerancia” – mondta a Bundestag elnöke.

Kiemelte, hogy a nemzetiszocialista fajideológia nemcsak az európai zsidóság elleni népirtás, a romák, szintik, melegek, fogyatékkal élők, politikai üldözöttek elleni tömeggyilkosságok szellemi kiindulópontja volt, hanem a Kelet-Európa leigázására indított hadjáratnak is. 

Az akkori Leningrád 1941-ben kezdődött, csaknem 900 napos ostromával a német hadsereg, a Wehrmacht elképzelhetetlen mértékű szenvedést okozott a polgári lakosságnak. A háború után ez sokáig nemigen volt ismert, legalábbis Nyugat-Németországban, ahol a hadjárat emlékezetét a sztálingrádi tragédia, a német hadsereg vereségének emléke határozta meg – mondta Norbert Lammert.

Az emlékülésen a hagyományoknak megfelelően a képviselők mellett a legfőbb közjogi méltóságok is részt vettek, és egy szemtanú, túlélő mondott ünnepi beszédet. Ezúttal viszont nem holokauszttúlélő volt a Bundestag vendége, hanem egy 95 éves orosz író, Danyiil Granyin, aki a Vörös Hadsereg önkénteseként védte Leningrádot. 

Az író az ostromlott város hétköznapjairól beszélt. „A halál csendben végezte a dolgát”, és katonák helyett az éhínséget hozta magával. Naponta ezrek haltak éhen. Egy hároméves fiú is az áldozatok között volt, akit az anyja nem temetett el. A holttestből minden nap levágott egy darabot, és azzal táplálta az elhunyt kisgyerek testvérét – mondta Danyiil Granyin.

Joachim Gauck szövetségi elnök az évforduló alkalmából levelet küldött Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A Berlinben nyilvánosságra hozott üzenetében hangsúlyozta, hogy „gyásszal és szégyennel” gondol a náci Németország Szovjetunió elleni háborújára. A mai Németország tudatában van a leningrádiak szenvedéséért viselt felelősségnek – tette hozzá. A második világháború mélyen roncsolta a két ország kapcsolatát, ezért különösen értékes a német-orosz megbékélést szolgáló valamennyi lépés – írta Joachim Gauck Vlagyimir Putyinnak.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2014. január 28. 03:07
Hosszú év lesz ez.
Akitlosz
2014. január 28. 00:27
Aztán az emlékülés végén köptek egyet felfelé ezek a derék németek és aláálltak. Leningrád felszabadításáról emlékezés mi? Eddig úgy tudtam, hogy az NDK olvadt be az NSZK-ba és nem fordítva.
zolka50.50
2014. január 28. 00:04
Így ünnepeltek a zsidók: http://hungarian.ruvr.ru/2014_01_27/Media-Az-izraeli-legiero-csapast-mert-egy-sz-riai-katonai-bazisra/
Wagner Hopkins
2014. január 27. 23:59
“Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy auschwitzi tábor” - mondta beszédében Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján (mti). http://www.szombat.org/files/2013/09/hende_recsk.jpg?9d7bd4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!