20 éves az Európai Unió

2013. november 01. 16:16

1993. november elsején lépett életbe a Maastrichti Szerződés, amely létrehozta az Európai Uniót az Európai Közösségből.

2013. november 01. 16:16

Nem túl biztatóak azok az elemzések, melyek az Európai Unió jelenlegi helyzetét állítják szembe a 20 évvel ezelőttivel. 1993. november 1-jén lépett életbe a Maastrichti Szerződés, amely az addig főként a gazdasági együttműködésre koncentráló Európai Közösséget egy új, immár egységes politikai szervezetté, az Európai Unióvá alakította. A Maastrichti Szerződés alapja, a közös pénz az euró bevezetése lett volna, a tagállamok pénzügypolitikájának alapjául pedig az úgynevezett maastrichti követelményeket tette meg. Ebben olyan előírásokat rögzítettek, mint hogy a tagállamoknak a költségvetési hiánya három százaléknál alacsonyabbnak kell lennie és az államadósság nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát.

Az unió pénzügyi céljai túlságosan optimisták voltak, mondják brüsszeli elemzők, hiszen még a legnagyobb tagállamok, Németország és Franciaország sem vették komolyan a követelményeket. A 2007-től kezdődő válság is könyörtelenül kimutatta a maastrichti rendszer gyengeségeit. Az évfordulóról az unió vezetése nem emlékezett meg a borús helyzetben. A brüsszeli szakértők azonban kiemelik a szerződés történelmi értékét, hogy lehetőséget teremtett a kelet-európai országok gyors integrációjára.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. november 02. 20:24
Na és attól ki tehet, hogy nem veszik komolyan a követelményeket? Nincsenek szankciók, szinte minden el van nézve. Az autó bevezetésének amúgy nem szigorú feltételeit hány euró zóna tagállam tudja teljesíteni? Hagyján, hogy Görögország nem, mert csaltak - bár ezért sem lett ejnye bejnye - de többek között Belgium sem. Olyan országban van az unió "fővárosa", amelyik szintén alkalmatlan. Magyarországnak is elnéztek mindent 2010-ig. Sohasem tartották be a szocialista kormányok a maguk által kitalált és vállalt "konvergencia programokat." Ez nem zavarta az uniót 2010-ig.
kukagyerek
2013. november 02. 09:20
Mint "uniónak", nem lesz másik húsz éve!
potyka
2013. november 01. 20:46
Na elég belőletek mára ruszki gyártmányú fidesz majmok. Jó éjt!
motoros
2013. november 01. 19:25
Húsz éves? Pedig még csak most kezd mutálni. Elcseszett egy hányadék az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!