Obama kemény döntéseket ígért

2013. január 22. 08:25

A hagyományos demokrata párti gazdaságpolitika és baloldali értékek mellett szólalt fel Barack Obama második mandátumának ünnepélyes eskütételekor.

2013. január 22. 08:25

Obama várakozásoknál konkrétabb szavakkal utalt arra, hogy csökkenteni kell a szövetségi költségvetés hiányát, ezenkívül kitért arra, hogy át kell alakítani az adórendszert. Az újraválasztott elnök úgy fogalmazott: „Mi, a nép, megértjük, hogy egy ország nem lehet sikeres, ha egy egyre fogyatkozó kisebbségnek nagyon jól megy, és egy egyre növekvő réteg épp, hogy meg tud élni. Hisszük, hogy Amerika boldogulásának egy széles középosztályon kell alapulnia”.

A régi-új elnök beszédében hangsúlyozta az állam gazdasági szerepvállalásának fontosságát. Mint mondta, az amerikai nép több mint kétszáz éve vallja, hogy egy modern gazdaságban szükség van a vasútra és autóutakra a kereskedelem felgyorsítására érdekében és iskolákra és egyetemekre a munkavállalók képzésére. A szabadpiac csak a versenyt és tisztességes eljárást biztosító szabályokkal működhet jól – tette hozzá.

Barack Obama első négy évének egyik fő eredményét, az egészségügyi reformot védve kiemelte: az első elnöksége során kibővített társadalombiztosítási rendszer – és a viszonylag nagyobb adóteher – nem csökkenti az üzleti vállalkozó kedvet, hanem megerősíti az amerikai nemzetet. „Nem az elvonás nemzetévé válunk általuk, hanem felszabadítanak minket, hogy vállaljuk azokat a kockázatokat, amelyektől olyan nagy ez az ország” – fogalmazott.

Megfigyelők emlékeztettek: Obama a gazdaság kevésbé romos állapotában kezd hozzá második négyéves elnöki ciklusához. Első beiktatásakor, az Egyesült Államok gazdasága 2009-ben még a recesszió mélypontján volt. Az amerikai gazdaság most ismét növekszik, bár lassú ütemben. Obama nem mulasztotta fel felhívni erre a figyelmet, mint fogalmazott, „a gazdasági fellendülés kezdetét vette”. A beszédre az euró dollárárfolyama nem reagált lényeges mozgással, az amerikai részvénypiacok pedig a Martin Luther King Nap miatt zárva tartottak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!