EBRD: Megtorpanhat a gazdaság

2011. szeptember 12. 16:00

Ingatagnak nevezte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a válságból való kilábalási folyamatot a kelet-európai térségben. A bank szerint Magyarország növekedési üteme is markánsan lassult.

2011. szeptember 12. 16:00

„Bizonyos tekintetben jobb, bizonyos tekintetben rosszabb” a közép-kelet-európai országok helyzete a jelenlegi, újabb súlyos piaci stresszhelyzetben, és fennáll térségi gazdasági növekedés lefulladásának kockázata - állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban kiadott értékelésében. A bank szerint az bizonyos, hogy a súlyos piaci stressz, a fejlett gazdaságok „vérszegény” második negyedévi növekedése és a mélyülő euróövezeti válság „már érdemi hatást gyakorol az EBRD-térségre”, és több nagy gazdaság, különösen Magyarország, Bulgária, Románia, Oroszország és Ukrajna növekedési üteme „markánsan lassult”.

Az EBRD főközgazdászának irodája által összeállított helyzetértékelés a Lehman-válság óta történt javulások közé sorolja a bank tevékenységi területéhez tartozó országok külső fizetési pozíciójában végbement jelentős kiigazításokat, a bankrendszerek feltőkésítését, és azt, hogy jelenleg nincsenek „kipukkadásra váró” árfolyambuborékok. Romlott a helyzet ugyanakkor abban a tekintetben, hogy most kisebb a költségvetési mozgástér, a nem teljesítő hitelek aránya még mindig magas, és a nemzetközi közösség pénzügyi segítségnyújtási képessége is csökkenhetett. A bank szerint mivel a térség EU-integrációja szoros, a belső kereslet és a hitelkiáramlás ugyanakkor még mindig viszonylag gyenge, az EBRD-országcsoport kilábalási folyamata is „nagyon ingatag”.

Nagy londoni elemző és befektetési házak legutóbbi helyzetértékeléseikben azt sem zárták ki, hogy az euróövezet és az Egyesült Államok ismét recesszióba süllyed.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2011. szeptember 13. 10:11
Ráadásul még az eső is eshet. Viszont nyerhetünk a lottót. Ámde hasra is eshetünk, ha nem nézünk a lábunk elé, pedig ugye nézhetnénk.
itstrue
2011. szeptember 12. 22:12
"Magyarország növekedési üteme is markánsan lassult." Jah, a másik cikkben meg Viktor még jobban akar száguldozni. Patyomkin falu az egész, egy látványpékség. "Dübörög a gazdaság" most is nullával mint régen. Jobb lenne abba hagyni ezt gyerekek, valljuk be, nem értetek hozzá!!
denever
2011. szeptember 12. 17:50
... vagy nem. a feltételes módot külön a pénzintézeteknek és a pénzügyi alapkezelőknek találták ki. hallgassunk csak meg egy reggeli tőzsdenyitás előtti szakértői elemzést bármely tetszőleges rádióadón. ezt tanulni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!