Leváltanák a svéd királyt

2010. december 26. 18:09

A svédek 63 százaléka örömmel venné, ha XVI. Károly Gusztáv még halála előtt lemondana trónjáról lánya, Viktóra javára, derül ki egy ezerfős felmérésből. A megkérdezettek csupán harminc százaléka gondolja, hogy a királynak haláláig uralkodnia kellene.

2010. december 26. 18:09

A svédek nagy többsége, 63 százalék örömmel venné, ha királyuk, XVI. Károly Gusztáv még halála előtt lemondana trónjáról lánya, Viktória javára, derül ki egy felmérésből, melyet ezer ember megkérdezésével készítettek el és az Aftonbladet című napilapban publikáltak az uralkodó karácsonyi üzenetével nagyjából egyidőben.

A főként nőügyeiről ismert uralkodó lehető leghamarabbi távozását a megkérdezettek 15 százaléka látná szívesen, 27 százalék öt éven belül küldené el Károly Gusztávot, további 21 százalék pedig adna még tíz évet a királynak. Harminc százaléka a megkérdezetteknek azt pártolná, ha a mindössze 8 százalékos népszerűségnek örvendő király élete végéig uralkodna. A trónörökös, Viktóra ennél azért lényegesen jobban áll 56 százalékos népszerűségi indexével, ahogyan az államforma sincs veszélyben: a svédek 74 százaléka szerint még mindig a monarchia a legjobb.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2010. december 27. 18:17
A nap híre, a világ gondja.
gyuszika
2010. december 27. 14:31
Tökön ragadtuk a világpolitikát. Ehhez aztán mi közünk van?
kanpalisoda
2010. december 27. 14:26
Kár történelmien, vagy politikailag közelíteni ezt a kérdést. Nagy Britanniában is ilyesmitt dobtak be, az általános gazdasági hanyatlás közepette. Egy ilyen királyi haccacáré biztos baromi jó bót egyeseknek. (Meg aztán "abcúg" király! Persze azt a bótolók is sajnálnák.) Svédország állítólag jobban áll, de azért ott is használható az ötlet.
baltazár
2010. december 27. 01:07
a királynak le kellene fejeznie hűtlen alattvalóit! méghogy leváltani egy királyt....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!