Újra szavaznak az írek az EU-s Reformszerződésről

2009. június 19. 18:16

Az írek megkapták a garanciákat, a miniszterelnök bejelentette, hogy még idén új népszavazást tartanak a Lisszaboni Szerződésről.

2009. június 19. 18:16

Megállapodásra jutottak az uniós tagországok vezetői az Írországnak az EU reformszerződésével kapcsolatban adandó garanciákról. Az Európai Tanács határozata szerint Írországot jogilag kötelező érvényű jegyzőkönyvben biztosítják majd arról, hogy a reformok nem érintik katonai semlegességét, családpolitikáját és adórendszerét, továbbá megmarad biztosi posztja is.

A többi tagország ugyanakkor arra nyert garanciát, hogy az Írországnak adott biztosítékok semmilyen értelemben nem változtatnak a szerződés tartalmán, így, ahol a folyamat már lezárult, nincs szükség újabb ratifikációs lépésre. Brian Cowen ír miniszterelnök bejelentette, hogy országában a mostani döntés nyomán várhatóan október elejére új népszavazást írnak ki az uniós reformszerződésről. Mint ismeretes az ír lakosság tavaly egyszer már elvetette a szerződést, megakasztva ezzel a teljes uniós reformfolyamatot. (MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
negeev
2009. június 20. 10:20
Javítás a második mondatomtól: Ezt meg kell szokni. Vagy el kell mindenkinek fogadni, hogy politikai egyesülést kéne végrehajtani és annak elérését támogatni. ;)
negeev
2009. június 20. 10:17
Az a helyzet, hogy amíg az Unió leginkább csak gazdasági társulás, addig ilyen követeléseket végig lehet vinni. Ezt meg kell szokni, vagy kell mindenkinek fogadni, hogy politikai egyesülést kéne végrehalytani és elérését támogatni. Vagy ez, vagy az. Dönteni kéne már.
andrasvag
2009. június 20. 09:33
elég nagy szemétségnek tartom, h pont az az ország szívózik, aki azok között van, akik a legtöbbet profitáltak az eu-ból. ki kéne mondani, h nem kötelező az eu tagság. ha a vkinek nem tetszik, h ha a hatékonyság növelése végett, és h elkerüljünk közlegelők tragédiájához hasonló eseteket bizonyos döntéseket felsőbb szinteken kell meghozni, akkor ki lehet lépni az eu-ból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!