Fülöp-szigetek: mi nem akarunk harcolni

2023. április 10. 13:02

Négy új amerikai támaszpont létesül a szigetországban, Kína tiltakozik, a helyzet fokozódik.

2023. április 10. 13:02
null

A Fülöp-szigeteken lévő, az amerikai katonák által is használt támaszpontokat semmilyen támadó műveletre nem veszik igénybe, a bázisok használatáról szóló megállapodás csak védelmi célokat szolgál – szögezte le hétfőn a Fülöp-szigeteki elnök.

– tette hozzá ifjabb Ferdinand Marcos. A Fülöp-szigetek a múlt héten jelentette be annak a négy új amerikai katonai támaszpontnak a helyszínét a szigetországban, egyebek között a Tajvani-szoros közelében, ahol rotációs rendszerben, határozatlan ideig amerikai erők állomásoznak majd.    

Kína kiakadt

A bejelentés ellen Peking azonnal tiltakozott, azt vetve Manila és Washington szemére, hogy a lépéssel csak növelik a térségben lévő feszültséget. Kína manilai nagykövetsége emellett arra figyelmeztetett: a Fülöp-szigeteki és az amerikai kormányzat biztonsági együttműködése „végül mélységes geopolitikai viszálykodásba fogja rántani a Fülöp-szigeteket, és

Április 11-én az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek megkezdik nagyszabású, Balikatan nevű tengeri hadgyakorlatukat, a manőverben Japán megfigyelőként vesz részt. Az április 28-ig tartó hadgyakorlat a két ország eddigi legnagyobb közös művelete lesz.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Gatis Indrevics

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robert69
2023. április 11. 09:51
Amerika eltereli a figyelmet Ukrajnáról mert látja semmi értelme a további támogatásnak, ugyanakkor nem mondhatja nyíltan ki, ezért kreál egy saját érintettségű konfliktust, amire hivatkozva magára hagyja majd az ukránokat ahogyan az afgánokkal is tette.
Namond
2023. április 11. 07:29
A jenkik egyre agresszívabbak. Ideje lenne, hogy az oroszok atom rakétákat exportáljanak.
Rizsa
2023. április 10. 16:04
Amerika se akar harcolni. Harcolta I inkább !
akkor ki
2023. április 10. 15:32
Nem nyugszanak a büdös jenki kazárok, amíg meg nem tapasztalják milyen is volt az általuk Japánra ledobott atombomba hatása. Igaz, amit ők kapnak sokkal nagyobb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!