Semjén: A Osztrák-Magyar Monarchia természetesebb egység volt, mint ma az EU

2023. február 21. 06:19

A miniszterelnök-helyettes a Mária Teréziáról szóló könyv bemutatóján osztotta meg a gondolatait.

2023. február 21. 06:19
null

Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák-Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Mária Teréziáról szóló könyv bemutatóján Budapesten, hétfőn.

Nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett

– tette hozzá a politikus. Semjén Zsolt szerint az itt élő népeknek reálisabban és méltányosabban kellene megírniuk a Habsburg Birodalom történetét, amelynek egyik fontos része Mária Terézia uralkodása. Régi adósság volt egy tudományos mű „nagy királynőnk uralkodásáról”, hiszen értékeltsége nem jelentőségének megfelelő.    

A miniszterelnök-helyettes kifejtette: Mária Terézia józan ésszel és vallásos lelkiismeretességgel uralkodott. Konzervatív volt, de felismerte az idők szavát, átlátta saját korának problémáit és megfelelő válaszokat adott rájuk. Számos nagyszabású intézkedése volt például az egészségügy, az oktatás, vagy a jobbágyság helyzetének javítása terén, melyek miatt joggal nevezhető konzervatív reformernek.    

Hozzátette: Mária Terézia uralkodása alatt indult el a nemzeti ébredés, a magyar nemesség kitekintést kapott az európai viszonyokra. Mária Terézia értékelése elválaszthatatlan azoktól, akiknek a karrierje az ő uralkodása idején indulhatott el, így például Hadik András hadvezértől. A bemutatott kötet hozzájárul Mária Terézia uralkodásának méltányosabb értékeléséhez – mondta Semjén Zsolt.    

A magyar állam szerződést kötött a Habsburg-Lotharingiai házzal Habsburg Ottó hagyatékának gondozására. A Habsburg-ház nem pusztán a magyar történelem, a múlt része, de a magyar jelené és jövőé is.

Nagyszerű dolog, hogy a Habsburg család két tagja is a magyar diplomáciában szolgálja Magyarországot

és a magyar nemzetet – tette hozzá. Semjén Zsolt elmondta azt is, hogy tervezik Luxembourgi Zsigmondról, Ferenc Józsefről és IV. Károlyról szóló kötet összeállítását is. A történelem és az üdvtörténet elválaszthatatlan. A szentté avatott első magyar királyunk Szent István és a szintén boldoggá avatott IV. Károly királyunk is azt jelzi, hogy a magyar uralkodók a szakralitásban is különlegesek a világtörténelemben – mondta a miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

Fotó: Mirkó István/ Magyar Nemzet

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. szeptember 13. 17:51
Semjén!!!! Hülye! Mária Terézia osztrák qrva volt.Latrina! A bunkóságba sűrűn beleszaladsz!!
gekk
2023. február 22. 08:21
Amúgy látszik, hogy a kocavadászt még a ner szoponcai is kerülik. Kivéve az alját.
gekk
2023. február 22. 08:19
És ennek a vadölőnek mi a véleménye viktorjézusró? Ott röhögött ő is?
Sclerotic
2023. február 21. 13:05
Hát nem is tudom... Először is, legalább a címet olvassa el a szerkesztő! Nem "A", hanem "Az"! Másodszor, nagyon nem biztos, hogy a magyar nemesség (arisztokrácia) olyan nagyszerűen állt a nemzetiségek "ébredezéséhez". A nagyapámnak az volt a meggyőződése, hogy a magyar főnemesek "hozzáállása" miatt fajult a helyzet a 18-19. században a nemzetiségek lázongásáig. Váltig állította, ha a nemzetiségek megkapják az őket megillető jogokat, akkor nincsen első világháború. Szerinte történhetett volna ez úgy is, hogy a 20. században egy gazdaságilag nagyon erős ország lehetett volna a mai Közép Európa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!