Lovakon, nyergekben – itt az eddigi leghitelesebb film a honfoglaló magyarokról

2023. február 08. 19:03

A honfoglalás neves szakértőinek támogatásával elkészült filmben azt látjuk, ami és ahogy történhetett. Nem többet, nem kevesebbet.

2023. február 08. 19:03
null
Kovács Gergő

Ahogy korábban, még a film bemutatása előtt írtunk róla, a lelkesedés, a technológiai lehetőségek és a magas szintű történészszakmai háttér találkoznak a Lovakon, nyergekben – A honfoglaló magyarok hadszervezete című alkotásban. Akkor ez a megállapítás még csupán 99 százalékban volt igaz, vagyis rendkívül valószínűnek tűnt, többek között a Türk Attilával és Hajnal Ödönnel készült beszélgetéseink alapján.

Aztán megnéztük a filmet, és nem maradtak kétségeink.

A produkciót az ELKH Magyar Őstörténeti Kutatócsoport, a PPKE Régészettudományi Intézet és az Ásatárs Kft. régész és történész szakemberei írták és a Digitális Legendárium gyártotta le. A film már látható a YouTube-on, kész a komplett angol verzió, hamarosan oroszul is megjelenik. A producerek Gallina Zsolt (régész, Ásatárs Kft.), Hajnal Ödön (Digitális Legendárium) és Türk Attila (régész, PPKE Régészettudományi Intézet) voltak, munkájukat szakkutatók és hagyományőrzők segítették. A film szövegkönyvét Sudár Balázs történész, turkológus írta.

A végeredmény az érdeklődő laikus számára, amilyen a cikk írója is, fölöttébb meggyőző, sőt, megnyugtató: a 28 perces alkotás megtekintése során folyamatosan az volt az érzésünk, hogy

biztos kezek vezetnek őseink világán keresztül,

nem tévedhetünk el, minden egyes képkockának szerepe van. A tempó követhető, a narráció letisztult, lényegre törő, a vizuális megoldások egy pillanatra sem tolódnak el a képzelgés felé, a zene visszafogott, elősegíti az „időutazást”.

Azt látjuk, ami és ahogy történhetett. Nem többet, nem kevesebbet.

Olyan ruhákat, olyan fegyvereket ismerünk meg, amik akkor és úgy voltak használatban, olyan gyártási technikákat látunk a filmben elmagyarázva és gyönyörűen kamerázva, amiről eddig csak ködös elképzelései lehettek a téma iránti egyszeri érdeklődőnek.

Itt egy megjegyzés: nem valószínű, hogy mindenki számára könnyen emészthető lesz például a fegyverek, a páncélzat készítéséről szóló rész vagy a kohászati technológia boncolgatása,

de a korhűségnek és a szakmaiságnak ára van.

Ez nem fantasy merengés, hanem a hétköznapi valóság tűpontos ábrázolása: és ettől ragyog a film.  

Ahogy Hajnal Ödön fogalmaz: „A filmben szerettük volna időutazásra hívni a nézőt, annak ellenére, hogy ez nem fikciós, hanem »csak« egy ismeretterjesztő alkotás. Ez azt jelenti, hogy a jelenetekben őseinket alakító újrajátszókat a mai tudásunk szerint hiteles környezetben helyeztük el, ahol semmilyen szempontból nem jelennek meg modern eszközök vagy szereplők: nincsenek jelen történészek, akár stúdióban felvett részletekben, akár képbe belépő mesélőként. Itt csak narráció van, amit a film képei illusztrálnak.”

Türk Attila szerint a mű időszerűségét egyébként az adta, hogy a régészet mellett

a tudományos, azaz valóban a régészeti leletekből és adatokból kiinduló hagyományőrzés is hatalmas eredményeket mutatott fel

az utóbbi években a 10. századi fegyverek rekonstrukciója, használata, készítése, díszítése és tesztelése során (is).

„Minden részletre kitekintően összefoglaljuk például az íjászfelszerelés készítésének napjainkban ismert leghitelesebb ismeretanyagát, a korabeli fegyvereket és használatukat, de még a kevésbé ismert vaskohászati eredményeket is. A játékfilmes rész mellé jelenleg készül még digitális formában egy összefoglaló a korai magyar történelem, illetve a kalandozó hadjáratok kutatásának legújabb eredményeiről, mert bizony kiderült, hogy még ez utóbbi témában is lehet sok újat mondani. A filmben látható valamennyi tárgy és viseleti elem régészeti adatokkal alátámasztott, vagyis hiteles vizuális képet fog nyújtani a nézőnek, aki a honfoglaláskorra kíváncsi” – mondja.

Az alkotás a kalandra (és csatára) vágyó nézők igényeit is maximálisan kielégíti: a fegyverkészítésről, technikai háttérről szóló részek után a magyar könnyű- és nehézlovasságról, a magyar hadszervezetről kapunk kiváló összefoglalót,

majd a kalandozásokra térve a magyarok motivációit, harcmodorát tárja fel a film.

A honfoglalók taktikájának és a Brenta menti csatának az animációs bemutatásával pedig arra látunk példát, hogyan lehet egy alapvetően bonyolult dolgot (magyarok korabeli taktikája a harcmezőn) egyszerű eszközökkel, látványosan és közérthetően szemléltetni.

Mindenkinek ajánljuk a filmet, aki a téma iránt érdeklődik – nem kicsit, nagyon.

Itt megnézhető:

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. december 17. 15:54
Hiteles, tartalmas összefoglalás.
tgely
2023. február 09. 07:20
Nagyon jó lett ez a kisfilm!
Gyugyesz
2023. február 09. 02:20
...eközben az ószlovákok...
Akitlosz
2023. február 08. 20:55
A film kifejthette volna részletesebben a nyílhegyeket. A nyílhegy forma nyílhegy, amit mindenki ismer, a legáltalánosabban használt, mert mindenre jó, bár semmire sem a legjobb. Ettől mindkét irányban volt eltérés. Az úgynevezett lóbosszantó típusú nyílhegyek, pl. félhold alakúak, páncélozatlan célok ellen, vadászatra jók, mert nagy sebet és erős vérzést okoznak. Ha bemennek a testbe, akkor csak műtéttel távolíthatóak el. Páncélt azonban nem ütnek át. A másik irány a páncéltörő típusú nyílhegy, ez hosszú vékony hegyben végződik, hogy a lehető legtöbb energiát koncentrálja a lehető legkisebb pontra. Ez nem okoz nagy sebet a testben és akár kézzel is kihúzható, viszont átüti a páncélzatot. Modernebb páncélzat ellen csak ilyennek van jó esélye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!